Advarer mot helseapper

Apper som stiller enkle helsediagnoser er blitt populære. Men legene er skeptiske til selvdiagnostiseringen, og Datatilsynet advarer mot at sensitiv informasjon fra appene kan komme på avveie.

STD Triage

Denne appen skal kunne avsløre kjønnssykdommer. Ta bilde av underlivet, fyll inn et skjema, og så skal du få svar på om du kan ha en kjønnssykdom, lover appen STD Triage.

Foto: STD Triage (skjermbilde)/NRK (foto/montasje)

Treningsapper og smådingser som kan overvåke helsen din, såkalte Wearables, er blitt populære. Helsefokuserte nordmenn laster ned programvarer og kjøper dingsene, og trykker dem bokstavelig til sitt bryst.

En stor del av de mest populære appene i App-store er nettopp dem som kartlegger helsen din. Det å diagnostisere seg selv ved hjelp av mobiltelefonen, såkalt mobil helse, utvikler seg raskt.

Tore Tennøe

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, mener de nye appene kan bidra til en mer effektiv helsetjeneste.

Foto: Teknologirådet

EKG-måler, blodtrykksmåler, apper som skal kartlegge faren for føflekk-kreft eller faren for infeksjon i øregangen eller underlivet ditt, er blant appene som allerede er på markedet. Flere av nyvinningene har kommet det siste året.

Teknologirådet er positive til utviklingen, og er i gang med et prosjekt der de ser på hvordan folk selv kan bidra opp mot helsevesenet.

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, tror at de nye appene kan bidra til en mer effektiv helsetjeneste.

– Dette kan hjelpe oss å reorganisere hvordan vi gjør ting i Helse-Norge, og det må vi nesten gjøre, fordi vi kommer til å bli mange med kroniske lidelser fremover, sier Tennøe til NRK.

Gir fokus på sykdom

Marit Hermansen

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, er derimot skeptisk til mobil-diagnostiseringen.

Foto: Legeforeningen

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, er derimot skeptisk til mobil-diagnostiseringen.

– Diagnostisering er det leger skal stå for, og det er ikke så lurt å stå for den selv, sier hun til NRK.

Hermansen som representerer landets rundt 6000 leger, frykter appene kan nøre opp under hypokondri og gi et fokus på sykdom.

– Det jeg bekymrer meg for er et økende fokus på risiko og sykdom i en frisk befolkning. Vi går på leting etter feil, mangler og sykdom istedenfor å fokusere på å ha god helse, sier hun.

Merarbeid for helsearbeiderne

Hermansen tror helseappene etter hvert vil skape merarbeid for Helse-Norge.

– Har man et symptom må man snakke med en lege. Ellers blir det testing i hytt og vær, og etter hvert kan det bli et større press på helsetjenesten.

Helseapper er i vinden

Appen SkinVision skal kartlegge faren for føflekkreft.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er på sin side skeptisk til all informasjonen de mange helseappene får tilgang til.

– Disse appene samler inn sensitiv informasjon om helsa vår. Dataen kan brukes til ting vi ikke har oversikt over selv. Mens du selv bør sitte i førersete og bestemme over slik data, sier han.

Thon advarer spesielt mot de utenlandske appene, som myndighetene vet lite om.

– Det finnes mer enn 40 000 slike apper på markedet. Det er blitt et stort marked og disse appene samler inn for mye informasjon. Men vi vet lite om hvordan informasjonen lagres, sier han.

Han mener forbrukerne bør være varsomme når de laster ned slike apper, og sjekke godt hvem som har laget dem.

– Folk bør være skeptiske og gjøre en screening for hva som er seriøst ut.

Kulturstrøm

  • SV vil modernisere pressestøtten

    SV vil ha en ny pressestøtteordning som åpner for flere gratisaviser på nett, skriver Klassekampen. Partiet vil at støtten skal være plattformnøytral, tilpasset heldigitale medier, og den skal tildeles på grunnlag av antall redaksjonelle stillinger, sier SVs mediepolitiske talsperson på Stortinget, Freddy André Øvstegård. Utspillet kommer i forbindelse med regjeringens varslede stortingsmelding om statens mediepolitikk.