Hopp til innhold

Refser politiet for dårlig Nygaard-etterforskning

Statsadvokat Lasse Qvigstad retter sterk kritikk mot Oslo-politiets etterforskning av attentatet mot forlagsdirektør William Nygaard. – Det var flere avhør som åpenbart skulle vært gjennomført, og det er for mange løse tråder i saken, sier han.

Qvigstad

11. oktober 1993 ble forlagsdirektør i Aschehoug, William Nygaard, skutt utenfor sin egen bolig. Nå refser statsadvokaten i Oslo, Lasse Qvigstad (innfelt), politiet i Oslo for dårlig etterforskning.

Foto: Eeg, Jon / NTB Scanpix

William Nygaard

Tidligere forlagsdirektør William Nygaard, som ble utsatt for et attentat i 1993.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Ingelin Killengreen

Tidligere politimester i Oslo, Ingelin Killengreen, vil ikke kommentere kritikken fra Qvigstad.

Foto: Jonas Sætre / NRK

I 1993 ble forlagsdirektøren i Aschehoug forlag, William Nygaard, skutt tre ganger med grovt kaliber på gårdsplassen utenfor huset sitt i Dagaliveien i Oslo. Attentatet ble knyttet til at Aschehoug hadde gitt ut den islamkritiske boken ”Sataniske vers”, skrevet av Salman Rushdie.

Irans daværende åndelige leder, Ayatollah Khomeini, hadde utstedt en fatwa som oppfordret til å drepe alle som var involvert i utgivelsen av boka. To oversettere, i Italia og i Japan, ble angrepet i tillegg til Nygaard.

Oslo-politiet har tidligere fått kritikk for sin etterforskning, men det hører med til sjeldenhetene at statsadvokaten kritiserer en politietterforskning. Nå tar Lasse Qvigstad bladet fra munnen.

– Denne saken er jo et angrep på helt sentrale verdier i vårt samfunn. Det er altså noen som ønsker å kneble en forfatter og det går rett inn i kjerneverdier som ytringsfrihet, sier han til NRK Brennpunkt.

– Nettopp av den grunn burde jo saken vært gitt lang og høy prioritet i politiet. Og det bør man jo ta selvkritikk på i dag, sier Qvigstad.

SE VIDEO: DAGSREVYEN FRA ATTENTATDAGEN

Ukjent gjerningsmann

Oslo-politiet henla Nygaard-saken 19. april 2007 med status ukjent gjerningsmann, etter nesten 14 års arbeid.

I 2009 gikk Lasse Qvigstad gjennom etterforskningsdokumentene en gang til. Som følge av det han leste, ble Kripos bedt om å etterforske saken på nytt.

– Kripos hadde jo på et tidligere tidspunkt vært inne i saken og anbefalt at enkelte ting burde følges opp ytterligere. Det hadde i liten grad skjedd. Så det var særlig dette som var utgangspunktet for meg, sier Qvigstad.

– Jeg var noe overrasket over at man hadde valgt en rettslig innfallsvinkel som virket kunstig på meg. Jeg synes det var en uheldig vinkling man hadde tatt på saken, sier han.

– Det var avhør som ikke var gjennomført som åpenbart skulle vært gjennomført og det var for mange løse tråder i saken. Jeg var litt overrasket over at politiet ikke hadde fulgt opp dette.

Les også: Nygaard tror film-uro kan føre noe godt med seg.

Avviser Iran-lojalitet

Salman Rushdie har ved flere anledninger hevdet at det er Norges forhold til Iran som har gjort at etterforskningen av Nygaard-saken har gått tregt. Dette avviser Qvigstad.

– Jeg kan være enig i kritikken hans om at det har vært lagt for lite energi i saken, i alle fall en stund, sier han til NRK.

– Men jeg har overhode ikke sett noen indikasjoner på at det har vært politiske organer inne i etterforskningen. Den har vært behandlet som en ren etterforskningssak i Oslo politidistrikt.

– William Nygaard er opprørt over tregheten i denne saken. Forstår du ham?

– Ja, jeg forstår ham på det.

Nygaard-saken er fremdeles under etterforskning. NRK «Brennpunkt» viser i morgen kveld en dokumentarfilm om den siste utviklingen i saken.

Ingen kommentar

Ingelin Killengreen, som var politimester i Oslo under store deler av Nygaard-etterforskningen, vil ikke kommentere kritikken fra Qvigstad.

– Detaljene i saken var ikke på mitt bord. Jeg var i sin tid med på å be om en gjennomgang av saken fra Kripos. Utover det hadde jeg lite befatning med den, sier hun.

Heller ikke de to som var kriminalsjefer ved Oslo politikammer i etterforskningsperioden, Knut Mikkelsen og Roger Andresen, vil kommentere saken overfor NRK.

NB! Se dokumentaren «Dødsdømt» i «Brennpunkt» på NRK1 i morgen klokka 21:30.