Slo også til mot E-tjenestens hovedkvarter

EOS-utvalget gikk til uanmeldt aksjon også mot E-tjenestens hovedkvarter i midten av august. Aksjonen kom etter klage fra en eller flere personer som følte seg overvåket.

Etterretningstjenesten på Lutvann

HYSJ-HOVEDKVARTER: Her på Lutvann kom EOS-utvalget uten forvarsel på inspeksjon med minst fem av sine medlemmer den 12. august.

Foto: Espen Gleditsch / NRK
Eldbjørg Løwer

BEKREFTER: Utvalgsleder Eldbjørg Løwer bekrefter til NRK og Dagbladet at de har også har gått til aksjon mot Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Aksjonen skjedde 12. august og var den første uanmeldte aksjonen det stortingsoppnevnte utvalget noen gang har gjort mot E-tjenesten siden kontrollorganet ble opprettet i 1996, opplyser EOS-utvalget til NRK.

– Sakene som lå til grunn for inspeksjonen er til behandling, sier utvalgsleder Eldbjørg Løwer til NRK og Dagbladet.

Med avsløringen av enda en aksjon har Etterretningstjenesten blitt slått til mot to ganger på drøye to uker fra Stortingets granskere av de hemmelige tjenestene.

Kilder med kjennskap til et internt arkiv kalt «Fagarkivet» skal ha uttrykt bekymring for registrering av personsensitive opplysninger om norske privatpersoner. Torsdag ble det kjent at Stortingets granskere, EOS-utvalget, med bakgrunn i tips hadde aksjonert mot et hemmelig lokale i Havnelageret midt i Oslo i tilknytning til saken.

Les også: – Etterretningstjenesten har hemmelige mapper på 400 nordmenn
Les også: Her slår hysj-granskerne til mot E-tjenesten

Begge gangene, både mot Havnelageret og Lutvann, var aksjonene uanmeldt, noe som aldri før har skjedd i EOS-utvalgets historie.

Mente seg overvåket

Utvalget slo til på bakgrunn av en klage fra en eller flere personer, som har ment seg overvåket.

– Det var en uanmeldt aksjon som ble gjort med bakgrunn i en klage, bekrefter sekretariatsleder Henrik Magnusson med henvisning til aksjonen mot etterretningshovedkvarteret på Lutvann.

Aksjonen på Lutvann er ifølge utvalget en selvstendig sak, og ikke knyttet til saken om «Fagarkivet» i Havnelageret i Oslo.

Etter det NRK og Dagbladet erfarer var det også ved inspeksjonen på Lutvann et mannsterkt lag som rykket ut fra EOS-utvalget. Det skal ha vært en gruppe som inkluderte minst fem medlemmer.

Vet noe om dette, ta kontakt med NRKs journalister! Send oss en e-post!
(vet du hva PGP er kan du finne nødvendig informasjon her)

Eldbjørg Løwer

I AKSJON: EOS-utvalget med Eldbjørg Løwer i spissen da de uten forvarsel tok seg inn på Havnelageret i Oslo.

Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet

Ingen tidligere overraskelsesbesøk før i år

En gjennomgang NRK og Dagbladet gjorde av EOS-utvalgets årsrapporter til Stortinget dokumenterer at granskerne aldri før i 2013 har kommet på overraskelsesbesøk til den militære etterretningstjenesten.

Kjell Grandhagen

RØPET INSPEKSJON: E-sjef Kjell Grandhagen røpet på pressekonferansen torsdag indirekte at det hadde vært enda en aksjon mot tjenesten.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Alle kontroller granskerne gjør skal være med i rapporteringen til Stortinget.

Derfor var det overraskende at E-sjef Kjell Grandhagen på dagens pressekonferanse holdt fast ved at aksjonen på Havnelageret ikke var den første.

– Hva tenker du om at EOS-utvalget kommer på uanmeldt tilsyn?

– Det er en av de rettighetene de har, og det har jeg ingen som helst problem med, svarte Grandhagen.

– Har de vært på uanmeldt tilsyn hos dere tidligere?

– Ja.

Grandhagen ble gjentatte ganger spurt hvilke andre aksjoner han viste til, men ønsket ikke å utdype.

Les også: – Vi samler ikke sensitiv informasjon om mulige fremtidige kilder

På dette tidspunktet var ikke aksjonen mot Etterretningstjenestens hovedkvarter kjent.

Hovedsakene nå

Siste lyd/video

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.
Sist høst inviterte Rema-sjef Ole Robert Reitan over 500 kjøpmenn til Las Vegas for å feire seg selv i fire dager til ende. I løpet av én generasjon er Reitan-familien blitt en av landets rikeste på å selge billige matvarer. Derfor kunne Rema arrangere tidenes beachparty i kasinobyen. Brennpunkt følger de beinharde forhandlingene mellom kjeder og leverandører som vil sikre seg best mulig plass i butikkhyllene. Hvorfor havnet 15 tonn fersk og fin sjokolade på søpla? Og hva betyr spillet på bakrommet for prisene og matutvalget som møter oss i butikken, hver dag, året rundt?
Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.