Hopp til innhold

Norsk nei til bosetter-merking

VESTBREDDEN Både Danmark og Storbritannia krever at vin, frukt, leker og hudkremer laget av bosettere på Vestbredden merkes med at de er produsert på okkupert land. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) vil ikke kreve det samme før flere land er enige om det.

Yoram Cohen

VINPRODUSENT: Yoram Cohen er en av flere israelske bosettere på Vestbredden som produserer vin. I over 20 år har han drevet vingården hvor det nå lages over 30.000 flasker i året. Vinen merkes på samme måte som vin laget inne i Israels internasjonalt anerkjente grenser. Det vurderer utenriksminister Espen Barth Eide å kreve en slutt på.

Foto: Anne Vinding / NRK

Vinen som israelske Yoram Cohen lager inne i den ulovlige bosetningen Ofra på Vestbredden merkes på samme måte som vin laget inne i Israel: Stempelet «Made in Israel» brukes både på varer produsert innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser – og på det okkuperte Vestbredden.

Dermed blir frukt, grønnsaker, vin og hudkremer solgt til kunder som tror at varene er laget i Israel.

Både danske og britiske myndigheter krever at dette ikke skjer hos dem. I tillegg har danske myndigheter gått ut og advart offentlige etater og næringslivet mot å ha aktivitet med bosettere fordi dette kan bidra til å legitimere de ulovlige bosettingene.

Nylig krevde også fredsprisvinner og tidligere president i Finland, Martti Ahtisaari at resten av Europa må følge danskene og engelskmennenes eksempel. Sammen med tidligere høykommissær for menneskerettigheter i FN, Mary Robinson peker Ahtisaari på at nettopp en slik merking er Europas store sjansen til å hjelpe fram en to-statsløsning.

I Norge har Utenriksdepartementet i lengre tid jobbet med spørsmålet om handel med varer fra bosettingene. Saken blir diskutert jevnlig med andre nordiske og europeiske land – i håp om å komme fram til en felles politikk.

- Vi jobber nå i en nordisk og europeisk krets hvor vi ønsker å se på en samlet og felles løsning rundt varer produsert i israelske bosettinger på Vestbredden. Mitt inntrykk er at danskene opplever at deres tiltak ikke førte til noe særlig. Derfor er også de med på å prøve å finne en felles løsning, sier Eide.

Espen Barth Eide

VURDERER NYE REGLER: Utenriksminister Espen Barth Eide vurderer å innføre nye merke-ordninger for varer produsert av israelske bosettere på Vestbredden. Her er han i New York på møter i giverlandsgruppen AHLC som samler inn bistandspenger til palestinerne.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

«Laget i Israel»

I 2010 gikk Norge inn for at Israel ble medlem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD. Israels medlemskap var omstridt – nettopp fordi landet okkuperer palestinerne både på Vestbredden og Gaza. Norge valgte å presisere at dette kun gjald Israel innenfor grensene før 4.juni 1967.

- Vårt syn er at Israels okkupasjon er ulovlig. Det er derfor viktig å presisere at Israels privilegier internasjonalt ikke gjelder for varer produsert på Vestbredden. Derfor er merking av varer en av flere ting vi vurderer sammen med andre land, sier Eide.

Flere internasjonale organisasjoner peker nå på at det er umulig å kontrollere hvor varene er produsert så lenge de merkes som «Made in Israel» - uansett om de er laget innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser eller på det okkuperte Vestbredden. Organisasjonene hevder også at Europa importerer frukt, grønnsaker, vin, klær og leker verdt 1,5 milliarder kroner i året fra ulovlige bosettere.

Det er 15 ganger mer enn varer produsert av palestinere på det samme området.

NRK har kontaktet flere forskere for å se om det finnes tilsvarende oversikt over varer solgt i Norge. Ingen av de vi har kontaktet har kjennskap til om det finnes.