Hopp til innhold

Politiet advarer kirkeasylanter: – Dere kan bli hentet

400 personer som har kommet fra Russland til Norge for å søke asyl, har så langt blitt returnert: – Alle med avslag kan bli hentet, sier politiet.

Kirkeasyl, Rypefjord kirke

To familier fortalte denne uken NRK at de frykter å bli sendt ut av landet, og derfor har søkt kirkeasyl i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Tor Espen Haga, prosjektleder Politiets Utlendingsenhet (PU) er krystallklar på at kirkeasylanter i Norge ikke skal føle seg for trygge.

Som NRK omtalte denne uken har to familier, som sier at de er kristne og fra Syria, søkt kirkeasyl i Hammerfest. Dette etter å ha fått signaler om at asylsøknaden deres kan komme til å bli avslått.

Syriske flyktninger

Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet på Storskog grensekontrollsted.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– I slike tilfeller avventer Politiets utlendingsenhet det som blir avgjørelsen i saken. Når de har fått et eventuelt avslag, har de et ulovlig opphold i Norge. Og da må PU forholde seg til det, sier Haga.

– Betyr det at de kan komme til å bli hentet?

– Alle personer i Norge kan komme til å bli hentet når de har et ulovlig opphold, svarer Haga.

Biskop advarte

Kirkeasylet er en praksis hvor kirkerommets spesielle status gir beskyttelse til den som befinner seg i det. Det oppsto i Norge først i 1993 under den blodige krigen på Balkan.

Det er i Rypefjord kirke i Hammerfest de to familiene på til sammen åtte personer har søkt kirkeasyl. Også biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland har advart mot å tro at det er trygt.

– I prinsippet kan politiet hente flyktninger selv om de oppholder seg i kirken. Vi tror ikke de vil gjøre det, men det kan skje, sa Øygard til NRK denne uken.

Uten tvang

Det er PU som gjennomfører transporten for personer som har fått avslag på sine asylsøknader og som dermed må transporteres ut av landet.

Siden PU fikk tilstedeværelse i Kirkenes har nærmere 400 personer som har kommet via den norskrussiske grense på Storskog, blitt returnert. Ikke alle har gått over til Russland, noen har gått til hjemlandet, opplyser Haga.

Han forteller at personene som blir returnert, har tatt det med fatning:

– Slik vi opplever det, har de fått saken sin behandlet i Norge og de aksepterer en retur. Vi har ikke gjennomført noen transporter der det har vært benyttet tvang, selv om alle returer likevel er tvangsmessige gjennomføringer, sier Haga

Papirproblemer

I noen tilfeller har familier opplevd at noen medlemmer har, andre har ikke, gyldige innreisedokumenter til Russland. Haga forteller at familiene da i disse tilfellene oppholder seg i Norge frem til situasjonen er løst og alle kan reise samlet over til Russland.

– Det har vært et fåtall slike episoder, sier Haga.

– Det har vært et stort oppbud av politimannskaper under transportering. Hvorfor er det det?

– Vi ønsker å ha en sikker og trygg gjennomføring, både for vårt eget mannskap og for de som skal uttransporteres, sier han.