Hopp til innhold

– De to millionene kunne gjort en forskjell på hvordan vi har det

Torsdag skal kommunestyret i Karasjok diskutere om de skal sette av to millioner kroner av kommunenes egne penger til videre oppfølging av Utøya-ungdommene.

Stine Marie Høgden og Tuva Svendsen.

Stine Marie Høgden (t.v) og Tuva Svendsen overlevde Utøya, men fikk i ettertid aldri den hjelpen de hadde behov for.

Foto: Trygve Hongset / NRK

– Disse pengene kunne utgjort en stor forskjell for hvordan det går med folk i dag. Ting kunne kanskje vært lettere for oss etter 22. juli, sier Stine Marie Høgden fra Karasjok.

Hun var en av ungdommene som overlevde angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya i 2011.

– De kunne betydd mye for å skulle komme seg gjennom hverdagen, en tung hverdag, og komme seg ut i studier eller arbeid. Ikke bare for oss, men også for familiene våre, mener Høgden.

Klarer ikke å redegjøre

Karasjok kommune fikk 2,5 millioner kroner til psykososial oppfølging av sine 12 ungdommer som hadde vært på Utøya, men kun 417.000 kroner av de øremerkede midlene ble brukt slik de skulle.

Ifølge en fersk granskningsrapport fra kontrollutvalget i Karasjok kan ikke kommunen redegjøre for hvor de resterende to millioner kronene har blitt av. På kommunestyremøtet i Karasjok torsdag skal det diskuteres hvorvidt kommunen skal ta av eget budsjett for å bruke på Utøya-ungdommen.

Føler seg sveket

Ungdommene selv mener pengene hadde hatt stor betydning for dem dersom de ble brukt slik de skulle.

– Jeg trodde vi skulle få mer hjelp, sier Tuva Svendsen, som i likhet med de andre ungdommene føler seg sveket av kommunen.

Svendsen sier at tilliten er borte.

– Når man får vite i ettertid at de har søkt om penger og skrevet falske rapporter på hva de har brukt pengene til, for å kunne søke om nye midler, så blir tilliten borte, sier hun.

Stort gap mellom rapportene

Ingeborg Larssen sitter med bilder i bakgrunnen i sin stue

Ingeborg Larssen, leder for støttegruppa etter Utøya i Finnmark.

Foto: Skjermdump / NRK

I fjor utarbeidet Karasjok kommune en rapport der det ble redegjort for hver krone som ble gitt til psykososial oppfølging. Rapporten skapte reaksjoner.

– Da vi leste rapporten så tenkte vi at det ikke kunne være sant. Det som stod i rapporten var ikke noe vi kjente oss igjen, sier Ingeborg Larssen, leder for støttegruppa etter Utøya i Finnmark.

– Det vitner om mangel på moral, når disse ungdommene ikke får den hjelpen de har krav på, mener hun.

Reaksjonene fra Larssen og andre pårørende førte til kontrollutvalgets granskning av saken, som altså konkluderte med at kun en liten del av de 2,5 millioner kronene faktisk ble brukt på ungdommene.

Beklager på vegne av kommunen

Anne Toril Eriksen Balto

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp) synes hele saken er trist og beklager på vegne av kommunen.

– Jeg beklager overfor ungdommene, deres foreldre og pårørende at de ikke har fått den hjelpen de kunne ha hatt behov for, sier hun.

Granskningsrapporten fra kontrollutvalget skal ikke behandles før i neste uke, men ifølge Balto har kommunestyremøtet allerede torsdag en mulighet til å sette av to millioner kroner – da under saken om budsjettregulering.

Rådmann Elfrid Boine ønsker ikke å kommentere saken før etter kontrollutvalgets møte den 28. september.