Hopp til innhold

Nå er vi på druen

Den nye hagetrenden er å dyrke noe som nordmenn tidligere kun har fått kloa i på butikken og i sydligere strøk.

Druer

Noen sorter druer er hardføre og tåler det norske klimaet året rundt.

Foto: Tove Bø / NRK

Norske hageeiere planter ikke lenger bare de tradisjonelle solbær- og stikkelsbærbuskene. Nå fiffer vi opp hagene våre med fiken, fersken og druer.

Les også:

Et lite stykke fra sydligere strøk

– Flere enn før har blitt mer bevisst på å sprite opp hagen ved å blande inn litt mer eksotiske og morsomme saker som druer og oliven, sier Kristoffer Kjellevold, leder av Sten Gård og gartneri i Drammen.

Kristoffer Kjellevold

Kristoffer Kjellevold har solgt mange eksotiske planter i sommer.

Foto: Tove Bø / NRK

Han tror det er blitt trendy å skaffe seg oliventre, fersken og palmer fordi det minner oss om sydligere strøk.

– Mange er mye ute og reiser, og de prøver å få en sydenstemning også når de er hjemme i Norge, sier Kjellevold.

Mange kunder spør også etter blomster som de har sett på ferie i Hellas.

Sitrustrær og andre buskvekster

I gartneriet hans på en gård litt utenfor Drammen bugner det nå av tradisjonelle hageplanter. Men tidligere i år har han opplevd kunder med stor interesse for planter av mer eksotiske slag.

– Vi har ikke så mange drueplanter igjen til salgs nå, og heller ikke ferskentre. Alt av det som vi hadde fra i vår er nå utsolgt, sier Kjellevold.

Sitroner

Ikke alle sitroner er spiselige, og derfor må du huske å spørre om dette hos den enkelte forhandler.

Foto: Tove Bø / NRK

– Mange kjøper også appelsin-, fiken- og ferskentrær. Og i år har sitronplanter vært svært populært. Det er vanskelig å få til gode sitroner, men det er uansett litt morsomt, sier Kjellevold.

– Det har også blitt populært med egne kjøkkenhager, og i stedet for bare tomater og krydder som er mer vanlig, så spriter det jo litt opp med et appelsintre der.

For deg som trenger flere tips til hvordan du får grønne fingre, se her: Hage - NRK

Enkel moro

At den nye trenden er å dyrke eksotiske planter og trær, bekrefter gartner fra Plantasjen, Hilde Poppe.

Hilde Poppe

Gartner Hilde Poppe sier folk er mer opptatt av spiselige hager enn før.

Foto: Privat

– For det første er det veldig morsomt å få det til, og det er ikke så vanskelig som mange kanskje har trodd. Både for barn og voksne er det morsomt å kunne høste inn selvdyrka ting og ha det i maten.

– Det tar litt tid føre det går an å høste oliventrær, men dem går det veldig mye av. Flere dyrker også fersken og druer selv, fordi det finnes flere sorter som tåler litt mer kulde, sier Poppe.

Kjellevold forteller at drueplantene overlever dersom de står solfylt, enten i veksthus eller ved en solrik vegg. Druer kan også overleve vinteren i potter inne.

Spiselige hager

Flere enn før dyrker eksotiske planter, men mange sørger også for å ha hager med mer spiselig innhold.

– Å dyrke egne salater og krydder er populært. Det å grille og kunne strø på med egne, ferske varer tror jeg er noe av grunnen, sier Poppe.

Les også: Nordmenn kaster tonnevis av frukt

Men i tilegg til at folk prøver ut nye sorter i de norske hagene sine, er det fortsatt mange som dyrker de mer tradisjonelle planter.

– Spesielt bringebær går det mye av, og jordbær er noe folk kjøper mer av. De kan man også ha i krukker på balkonger, sier Poppe.

Druer på hell

De ekstra ivrige kan faktisk dyrke sine egne vindruer og lage vin av dem, sier Kjellevold.

Foto: Tove Bø / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud