Hopp til innhold
Replikk

Viktigere å vinne enn å delta?

Om man mener Norge kan delta i OL, blir det selvmotsigende å mene at vi ikke kan arrangere lekene. Skal det være greit å sende norske deltagere til Kasakhstan, men ikke til Oslo?

Oslo2022 Holmenkollen
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Dette er et svar til Hans B. Skasets kronikk "Kan Oslo påvirke IOC?"

Skal vi stake ut en felles olympisk fremtid, må vi delta. Å påvirke de olympiske og paralympiske leker handler om å gi IOC et alternativ hvor nøkternhet, toleranse og menneskerettigheter er grunnleggende forutsetninger. Det valget mener vi et norsk OL vil gi dem.

Vi søker om å arrangere olympiske og paralympiske leker fordi vi vil noe. Vi vil gå foran. Vi vil vise hvordan vi mener de olympiske verdiene skal tolkes. Vi skal vise et OL og Paralympics basert på toleranse, og på norsk nøkternhet.

Vår glede over vinteren og store og små idrettsprestasjoner er med på å definere Norge som nasjon. Det er en del av vår kulturelle identitet; våre hjerter banker litt fortere når den første snøen faller om høsten. Vi fyller stadion og løypetraseer. Det å vinne olympiske medaljer er fremdeles det ypperste målet for de beste idrettsutøverne. Så langt tror jeg Hans B. Skaset og jeg er på linje. Men når Skaset hevder at vi ikke har muligheter til å påvirke, tror jeg han bommer.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Vi må gi IOC et alternativ

Det er en ærlig sak å være mot OL, fordi man er uinteressert i sport, eller synes det finnes bedre ting å bruke penger på. Men det gir dårlig mening å la være å søke om OL fordi man er kritisk til IOC. Om man mener Norge kan delta i OL, blir det selvmotsigende å mene at vi ikke kan arrangere lekene. Skal det være greit å sende norske deltagere til Kasakhstan, men ikke til Oslo? Enten deltar vi, eller så lar vi være.

Man kan selvfølgelig være kritisk til at OL arrangeres i undertrykkende regimer, eller i land som bryter menneskerettighetene. Men om Oslo ikke søker er det likevel nok andre byer som gjerne påtar seg arrangementet. Å påvirke de olympiske leker handler om å gi IOC et nøkternt og redelig valg.

LES OGSÅ: Her er kulturministerens krav til IOC

Et nøkternt konsept med stor gjenbruk

Oslos OL-konsept, Games in the City, er kompakt og nøkternt og inneholder anlegg det er god bruk for i regionen. En stor andel av anleggene finnes allerede, vi ruster opp i stedet for å bygge nye.

Oslos OL-konsept, Games in the City, er kompakt og nøkternt og inneholder anlegg det er god bruk for i regionen.

Hallstein Bjercke

22 milliarder er mye penger å bruke frem mot 2022. Men i denne perioden vil det til sammenligning passere om lag 10 000 milliarder kroner over statsbudsjettet totalt. Det er heller ikke slik at disse pengene bare går til fest og moro og så forsvinner. For eksempel benytter vi oss i Oslo fremdeles av flere OL-anlegg fra vinterlekene i -52, og anleggene på Kvitfjell etter Lillehammer -94 er fortsatt i full drift.

Et norsk OL vil koste mindre enn en tidel av lekene i Sotsji. Vi mener dette gir IOC mulighet til å justere retningen. Det er sikkert andre arrangørbyer som kan legge mer penger i potten. Vi mener vårt forslag er stort nok og godt nok. Skaset mener tilgangen på arrangørbyer fra åpne, demokratisk samfunn med en våken, kritisk offentlighet, vil avta dramatisk om IOC ikke finner løsninger som reduserer omfanget og kostnadene ved et OL markant. Vi mener vår OL-søknad er et godt bidrag til en løsning.

Sender søknad i dag

Oslo kommune og Norges Idrettsforbund sender i dag første søknad til IOC.
Sier Regjeringen ja, vil saken gå til Stortinget, der landets folkevalgte vil måtte fatte vedtak i løpet av høsten for å kunne gi en statsgaranti. Den endelige beslutning om arrangør fattes av IOC 31. juli 2015.

Hvis vi skal stake ut en felles olympisk fremtid, mener jeg vi må delta, og ikke bare møte opp for å vinne.