Hopp til innhold

Her er kulturministerens klare beskjed til IOC

Når Norge i dag sender OL-søknaden for vinterlekene i 2022, er det med et vedlegg der kulturminister Thorhild Widvey gjør det klart at norske myndigheter ikke uten videre går med på alt som står i IOCs mye omtalte «charter».

Johaug Widvey

Fredag sender Oslo OL-søknaden til IOC. Men veien er lang før Therese Johaug (bildet) og de andre norske utøverne eventuelt får delta i et OL på hjemmebane. I brevet (innfelt) fra kulturdepartementet kommer det frem at det ikke er sikkert at norske myndigheter går med på alt som står i IOCs charter.

Widwey

Kulturminister Thorhild Widvey har signert brevet som fredag sendes til IOC.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Vi kommer til presisere overfor både Oslo som søkerby og IOC at vi forbeholder oss retten til å gå i forhandlinger dersom det ender med at Norge sier ja til å arrangere et OL, sier Thorhild Widvey (H) til NRK.no.

Kulturministeren vil ha begge hendene på rattet i søkerprosessen for et Oslo-OL. Fredag sendes søknaden til IOC, men vedlagt ligger altså et brev – signert Thorild Widvey – som kan stikke kjepper i hjulene for et eventuelt OL.

I brevet, som NRK har fått tilgang til, kommer det frem at regjeringen ikke har tatt stilling til søknaden om statlig garanti og tilskudd for OL i 2022, og at det ikke er sikkert at norske myndigheter går med på alt som står i IOCs mye

omtalte charter.

– Vil kreve utrolig mye

I punkt tre i brevet skriver Widvey: «Ved å gi garantien erklærer regjeringen sin respekt for det olympiske charteret. Men en slik erklæring bør ikke forstås dit hen at regjeringen har sagt seg villige til å overholde alle delene av det olympiske charteret».

Etter det NRK erfarer gjør departementet dette blant annet for å unngå ekstra kostnader hvis nye idretter blir innført til et OL i Oslo, og andre krav som kan gjøre lekene dyrere.

– Det som er viktig her, er at vi kommer til å kreve utrolig mye for at vi skal akseptere disse tingene, sier Widvey.

– Hvilke konkrete ting er det snakk om?

– Det er mange konkrete ting man her må gå igjennom – om det skulle bli aktuelt med et OL, svarer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Idrettspresident Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien støtter brevet fra kulturdepartementet. Han mener Norge er i en posisjon hvor de kan stille strenge krav til mektige IOC.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mener Oslo vil bli hørt

Idrettspresident Børre Rognlien støtter brevet fra Widvey og mener Norge er i en posisjon hvor de kan stille strenge krav til mektige IOC.

– Disse forbeholdene kunne ha svekket en norsk søknad hvis det hadde vært veldig mange sterke konkurrenter, men jeg føler nå at vi står såpass sterkt som søker at vi vil bli hørt på veldig mange punkter, sier Børre Rognlien.

Oslo-OL får trolig konkurranse av byene Krakow/Jasná, Lviv, Almaty og Beijing.

Rognlien forteller at Oslo 2022 får et halvt år på å forhandle med IOC – om de blir plukket ut som om en av finalistene i sommer.

– Vi må ha avklart alle de premissene før statsgarantien eventuelt blir levert. Vi har flere premisser, sier Rognlien.

– Hvilke?

– Det er norske lover, regler og verdier som vil bli lagt til grunn for hele arrangementet, blant annet i tråd med den avtalen vi signerte torsdag med arbeidstakerorganisasjonene. Vi har også premisser på miljøsiden og menneskerettigheter. Vi vil ha et «ja» fra IOC på alle de norske premissene, svarer han og legger til:

Hans B. Skaset

Hans B. Skaset, tidligere idrettsleder, advarer mot det han mener er en naiv norsk holdning.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi tror ikke dette blir et problem. Vi har ikke fått problemer med dette i forbindelse med ungdoms-OL.

– Ikke naive

Søndag skrev NRK.no om Hans B. Skaset, tidligere leder i Idrettsforbundet, som advarte mot det han mener er en naiv norsk holdning. Han tror Norges muligheter til å påvirke IOC er minimale etter at søknaden er sendt.

– Dette er retorikk som er rettet hjem for å skaffe oppslutning om søknaden. Samtidig skriver man under dokumenter som peker i stikk motsatt retning. Alt som foregår er på IOCs premisser, sa Skaset søndag.

Søknaden til IOC blir altså sendt uten at Stortinget har sagt «ja» eller «nei» til en statsgaranti på snaut 34 milliarder kroner.

Børre Rognlien sier at Norge kan komme til å kreve at IOC betaler for utgifter som kan komme ved innføring av nye idretter, eller hvis det kreves nye eller annerledes anlegg enn det som er lagt opp til i Oslo-søknaden.

– Dét ville vi nok helt opplagt forhandlet om, ja, sier Rognlien.

– Er det ikke litt naivt å tro at IOC vil ta den regningen når det er Norge som skal arrangere?

– Vi er i denne sammenhengen overhodet ikke naive. Vi vil bringe det vi mener til IOC, så får vi se an det svaret vi får fra dem. Det vil da avgjøre om vi leverer en statsgaranti eller ikke, svarer idrettspresidenten.

Ifølge IOCs kommunikasjonsavdeling kan ikke organisasjonen kommentere et brev de ennå ikke har mottatt.

Fredag 14. mars skal Norge sende inn den første søknaden til Oslo-OL i 2022. Tidligere leder av idrettsforbundet, Hans B. Skaset, er sterkt kritisk til hvordan søknadsprosessen har foregått. Nå advarer han mot veien videre.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal