Hopp til innhold
Kronikk

Voldsutsatte barn må vente

Politidirektoratet vil at barn som er utsatt for vold og overgrep skal vente i 30 dager fra saken anmeldes til avhør gjennomføres. UNICEF Norge har ambisjon om ingen skal vente mer enn én uke.

Barn vold

«UNICEF Norge forventer at både justisdepartementet og politidirektoratet deler våre ambisjoner om å styrke barns rettssikkerhet, og dermed går bort fra forslaget om å utvide fristen for dommeravhør», skriver kronikkforfatteren.

Foto: Scanpix / SCANPIX

NRK har gjennom flere saker vist at barn som er utsatt for vold og overgrep må vente alt for lenge på dommeravhør. I de verste sakene har barnet ventet rundt 200 dager. Hvorfor klarer ikke vi som samfunn å følge opp disse barna bedre?

Dagens frist for gjennomføring av dommeravhør i saker om seksuelle overgrep mot barn er «så fort som mulig og senest innen 14 dager». Denne fristen er dermed et maksimum av tid som det forventes at politiet skal bruke på forberedelse av avhør i disse sakene. Dette er begrunnet både i hensynet til bevisets verdi og det faktum at det kan være uheldig for barn å vente i lengre tid før de får hjelp til bearbeiding.

LES OGSÅ: Barn skal ikke lide

Øker risikoen for nye overgrep

Fristen brytes i alle landets politidistrikt. Det viser de siste tallene som UNICEF Norge har hentet inn for NRK. Dette er en kjent situasjon for politiet, og situasjonen har vært tilnærmet uforandret de siste 3-4 årene. Årsaken til den lange ventetiden er det gjort enkelte undersøkelser på.

Volds- og overgrepssaker mot barn prioriteres ikke internt i politiet.

Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i UNICEF Norge

Hovedkonklusjonen er at volds- og overgrepssaker mot barn ikke prioriteres internt i politiet. Dette samsvarer godt med de funnene UNICEF Norge har. Samtidig registrerer vi at i politidistrikt hvor dette arbeidet prioriteres, så gir det gode resultater, også for barna.

Det er helt avgjørende at politiet bruker det tidsvinduet hvor barnet er villig til å forklare seg for å sikre de nødvendige bevisene i saken. Unnlatelse av å ta avhør raskt kan medføre risiko for nye overgrep, eller at barnet påvirkes til ikke lenger å ville forklare seg.

LES OGSÅ: Barna som ikke blir trodd

Konsekvensene av lang ventetid er at de vitneavhørene blir tillagt mindre vekt fordi det har gått for lang tid mellom hendelse og avhør. Konsekvensen av dette kan være at volds og overgrepspersoner går fri. Dette er en helt uakseptabel situasjon.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook

Barn må prioriteres

Unnlatelse av å ta avhør raskt kan medføre risiko for nye overgrep.

Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i UNICEF Norge

Det er også på høy tid at en likestiller fristene for dommeravhør av barn som har vært utsatt for vold og fristen for barn som har vært utsatt for overgrep. I dag foreligger det ingen frist for avhør av barn som har vært utsatt for vold. Resultatet er at disse sakene kommer nederst i bunken. I Oslo bruker man i gjennomsnitt 83 dager på å avhøre barn som er utsatt for vold. Nesten tre måneder må disse barna vente, og i verste fall kan det skje nye overgrep mens de venter. Barnas rettssikkerhet må få en høyere prioritering internt i politiet.

LES OGSÅ: Ble påført alvorlig hjerneskade i hjemmet

Rett til beskyttelse

Den politiske debatten om politiet i Norge har de senere årene i stor grad handlet om beredskap for uventede hendelser. Vi burde også ha fokus på de hendelsene som skjer daglig, hvor barn utsettes for vold og overgrep. Det er den viktigste beredskapen et samfunn kan ha og avgjørende for at vi skal kunne ivareta barns grunnleggende rett til beskyttelse.

UNICEF Norge forventer at både justisdepartementet og politidirektoratet deler våre ambisjoner om å styrke barns rettssikkerhet, og dermed går bort fra forslaget om å utvide fristen for dommeravhør. Vi forventer at politiet isteden ser på hvordan de tiltakene som har fungert, både her hjemme og i andre land, kan implementeres for å få ned ventetiden.