Hopp til innhold

Ble påført alvorlig hjerneskade hjemme

Han var frisk da han ble født. Ti fingre og ti tær, normal høyde, normal vekt og rolig og blid, forteller barnemor. Syvåringen fikk leve livet som en helt vanlig gutt i nesten fem måneder. Det gjør han ikke lenger.

Slik lever den multihandikappede gutten i dag

I seks og et halvt av sine syv leveår har gutten vært multihandikappet. Årsaken står beskrevet i en dom mot barnefaren.

Der står hendelsen som skulle forandre alt for alltid beskrevet slik:

«(…) lagmannsretten uten rimelig tvil legger til grunn at den tiltalte da han (…) var alene hjemme med sønnen, nesten fem måneder gammel, mistet barnet ut av armene slik at det falt i overkant av én meter med hodet først i betonggulvet.»

Politiet siktet og etterforsket barnefaren for å ha mishandlet gutten. Han ble ikke tiltalt og dømt for dette, men for å ha latt sønnen forbli i hjelpeløs tilstand.

Barnefaren sier han mistet babyen i gulvet, men at det var et uhell. Han nekter straffskyld og sier han er uskyldig i å ha latt sønnen forbli i hjelpeløs tilstand.

– Jeg er straffet for noe jeg ikke har gjort, sier faren til NRK.

Han påpeker at han tok gutten med til lege noen dager senere fordi babyen kastet opp. Legen mente babyen hadde en mageinfeksjon. Barnefaren unnlot da å fortelle helsepersonellet at han hadde mistet babyen i et betonggulv.

Han ble dømt til 3 års fengsel og måtte betale sønnen nesten 3 millioner kroner i erstatning.

– 100 epileptiske anfall i døgnet

I dommen som NRK har fått tilgang til er hendelsesforløpet forklart i detalj. Etter fallet fikk barnefaren roet ned barnet og lagt det. Da barnemoren kom hjem senere på kvelden hadde gutten kastet opp. Barnefaren fortalte barnemoren at det da fem måneder gamle barnet hadde slått hodet i det han rullet rundt på gulvet.

Den forklaringen holdt han på i ti dager, både overfor barnemor og helsepersonell, til tross for at sønnen bare ble mer og mer dårlig.

Til slutt var babyen så syk at lege ble kontaktet. Han ble sendt videre til sykehus som igjen sendte videre til Rikshospitalet for operasjon. Barnefar og barnemor ble fratatt omsorgen, og gutten ble liggende på sykehus i fem måneder.

Da han var ett år gammel fikk han komme til sin nye fostermor.

– Jeg og beredskapsmor var med ham på Rikshospitalet for å foreta en operasjon i hodet, sier fostermor Jorunn Nese.

Eller «mamma» som syvåringen kaller henne.

Fostermor forteller om sin multihandikappede sønn.

Jorunn Nese forteller om skadene til sønnen da han lå på Rikshospitalet.

Hun forteller om en gutt som var så skadet at han ikke klarte annet enn å ligge i sengen. En fem måneder gammel baby som ikke klarte å holde sitt eget hode oppe og som var nesten lam i venstre side av kroppen.

– Han hadde veldig mye epilepsi i den perioden. Han kunne ha over 100 i døgnet. Det gikk i ett. Han måtte mates med flytende føde til å begynne. Men det jeg synes var det tristeste var at han var konstant stresset og redd, forteller Jorunn.

Etter fem måneder fikk hun ta med den sterkt hjerneskadde gutten hjem til hans nye familie.

Dommen beskriver skadene han fikk slik:

«Barnet fikk en varig alvorlig hjerneskade. Om lag halvdelen av hjernemassen er igjen. Lege N.N (anonymisert, red. anm) som undersøkte barnet (…) legger til grunn at det vil bli 100 prosent medisinsk ufør. Legen uttalte at barnet trolig ikke vil kunne utvikle seg noe utover nivået for en 4-åring.»

Legene mener i dag at guttens hjerne sluttet å utvikle seg da han var 10 måneder gammel.

Created by InfoDispatcher

Jorunn Nese sier hun forholder seg til sønnen ut fra den gutten han er nå, ikke hvordan han eventuelt kunne vært.

Trygg med ny mamma

Seks år etter er gutten tryggere på omgivelsene, han kan si enkeltstavelsesord som «mamma», «pappa» og «hei». Han må gå med hjelm kontinuerlig, og er under tilsyn 24 timer i døgnet. Både på grunn av få viljestyrte bevegelser, dårlig syn og utagerende atferd.

Flere ganger i døgnet kan han få anfall der han kan skade seg selv og andre.

I dommen sier medisinerne at skadene kunne vært begrenset eller unngått.

«Dersom den tiltalte straks hadde handlet slik omsorgsplikten tilsa, ville barnet ha kunnet komme fra hendelsen uten varige skader. Dersom den tiltalte hadde kommet med opplysninger i tide før skadene ble kartlagt på sykehuset, opplyste den medisinsk sakkyndige at det ikke er usannsynlig at skadeomfanget ville ha blitt mindre omfattende.»

Det velger guttens nye familie ikke å fokusere på.

– Vi har valgt å ikke forholde oss til hva som kunne vært. Vi fokuserer på at det var slik han var da vi fikk ham, og at han skal få alle muligheter til å få et så godt liv som mulig. Vi er glad i ham slik han er, det er det vi har fokus på.

Eksplosiv økning i anmeldelse av vold mot barn fra 2006 til i dag.

AKTUELT NÅ