Kommentar

Obama må passe seg

Den amerikanske valgkampen er slett ikke over. Mitt Romney leverte den beste debatten i sin karriere i natt. President Obama var passiv og professoral, mener NRKs tidligere USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

Barack Obama og Mitt Romney

Barac Obama og Mitt Romney duellerte om innenriksspørsmål i presidentdebatten i natt norsk tid.

Foto: STF / Afp

Det er nå det gjelder. De neste fire ukene skal amerikanerne bestemme seg for hvem de vil ha som sin neste president.

Selv om Barack Obama har ligget best an i viktige delstater den siste tiden, har han ingen grunn til å ta seieren på forskudd.

USAs president gjorde ikke det i Denver i natt, men han brukte heller ikke åpenbare anledninger til å kritisere Mitt Romney.

Han nevnte ikke Romneys rikdom og lave skattetrykk. Han brukte heller ikke motkandidatens fatale uttalelse om at 47 prosent av amerikanerne er avhengige av trygd for alt den var verdt.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

I stedet brukte han mye tid, nesten fire minutter mer enn Romney, på å forklare hva han mener han har fått til og hvordan han skal få bukt med arbeidsledigheten som stadig er på leie 8,1 prosent.

Men amerikanerne har hørt at presidenten vil satse på energiuavhengighet, utdanning og skattelette for middelklassen mange ganger før.

Selv ihuga demokrater hadde ventet at Obama skulle forsvare sin politikk og legge fram sine planer på en energisk måte. Han skled inn i den demotiverte og professorale rollen han så mange ganger har fått kritikk for.

Obama skled inn i den demotiverte og professorale rollen han så mange ganger har fått kritikk for.

Tove Bjørgaas

En ny Romney

Mitt Romney var både energisk og effektiv. Han forklarte hvordan han vil skape nye arbeidsplasser og billedla argumentene sine med eksempler.

Han snakket effektivt om hvordan han vil skape økonomisk vekst, og han beskyldte Obama for å ha tatt livet av amerikanske arbeidsplasser ved å bruke så mye krefter på den omstridte helsereformen.

Romney var så selvsikker at han til og med uoppfordret brukte tid til å skryte av helsereformen han gjennomførte som guvernør i Massachusetts.

Vi fikk se den egentlige politikeren Mitt Romney i kveld.

Nå er det Barack Obama som er motkandidaten, ikke en gjeng republikanere som ligger langt til høyre for ham politisk.

Moderate Mitt Romney kan nå fokusere på det han liker best: Å snakke om hvordan han skal styre USA som en bedriftsleder.

Vi fikk også se den egentlige politikeren Mitt Romney i kveld.

Tove Bjørgaas

– Jeg tror den mannen kan hjelpe meg, sa en arbeidsledig kvinne i CNNs panel av velgere som ikke har bestemt seg i Denver i natt.

Ikke ordentlig debatt

Amerikanske presidentdebatter er så høflige og formaterte at de ikke fungerer godt som debatter lenger.

Jim Lehrer, den svært erfarne programlederen som styrte debatten, presset ikke kandidatene slik vi er vant til fra for eksempel norske partilederdebatter.

Så mye står på spill i amerikanske presidentdebatter i dag at formateringen og høfligheten har tatt overhånd. Men selv de gangene Lehrer oppfordret kandidatene til å kritisere hverandre, var Obama lite villig til å bruke anledningen.

Må vinne Ohio og Florida

Mitt Romney vil ventelig få et løft på meningsmålingene etter nattens opptreden. Det trenger han sårt, for han er stadig på defensiven.

Utfordreren er ofte best i den første TV-debatten foran et valg. Det var også John Kerry i 2004, men det holdt ikke til mål.

Derfor er det altfor tidlig å si hva nattens debatt får å si 6. november.

Romney er trolig helt nødt til å vinne delstatene som er blitt de to viktigste kamparenaene i denne valgkampen, Ohio og Florida.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Begge stedene er den økonomiske krisen den absolutt altoverskyggende saken for de 6–7 prosentene av velgerne som ikke har bestemt seg.

Utfordreren er ofte best i den første TV-debatten foran et valg. Det var også John Kerry i 2004, men det holdt ikke til mål.

Tove Bjørgaas

Også i den neste debatten om to uker vil arbeidsledigheten utvilsomt være det store temaet. Romney har vist at han trives med å snakke om det og beslektede emner, og går nå videre med fornyet energi.

President Obama må framstå mer sulten og mindre sliten i Hempstead (New York) den 16. oktober om han skal overbevise hardt prøvede hvite mannlige velgere i vippestatene om at han fortjener fire nye år.

Kampanjestaben hans la i den republikanske nominasjonskampen ikke skjul på at Mitt Romney var den utfordreren i feltet de minst ønsket seg.

I natt viste Romney hvorfor.