– Dette vil forandre valgkampen

Mannen som spilte Obama i Romneys forberedelser, Rob Portman, er ikke i tvil om hva han synes om nattens presidentduell.

Mannen som spilte Obama i Romneys forberedelser, Rob Portman, er ikke i tvil om hva han synes om nattens presidentduell.

Video: Senator Rob Portman, spilte Obama, og er veldig fornøyd med nattens debatt.

Anders Tvegård (USA)

– Dette kommer til å forandre valgkampen og gir Romney en mulighet til å snakke om sin politikk og hva som er galt med Obamas, sier Rob Portman til NRK rett etter at nattens debatt er over i Denver.

Spilte Obama

Portmann var Romneys sparringpartner og spilte rollen som Barack Obama under presidenkandidatens forberedelser. Og det kan virke som han gjorde en god jobb, for et nesten unison amerikansk presse peker på hans kandidat som nattens vinner.

Mitt Romney med knusende seier i den første presidentdebatten.

Video: Se hvordan Barack Obama og Mitt Romney forsøkte å vinne velgerne.

– Dette var en god debatt for Romney og han gjorde en fantastisk jobb. Som en Romney-støttespiller er jeg veldig fornøyd med utfallet, sier den norskættede senatoren John Thune til NRK i presserommet.

– Dette vil forandre valgkampen og er en skikkelig vitamininnsprøytning for Romney-kampanjen. Jeg tror nok han er skikkelig oppildnet i kveld, sier Thune.

Nedtonet Obama

I forkant av debatten nedtone Obamas støttespillere forventningspresset til presidenten, og de er ikke enige om at valgkampen nå har forandret karakter.

– Vi var ærlig på hva dere kunne forvente i kveld og det var en person som detaljert beskrev hva landet trenger og hvordan han skal styrke middelklassen og økonomien, sier visekampanjeleder for Obama Stephanie Cutter til NRK.

Hun er naturlig nok ikke enig i sine motstandere om hvordan debatten utviklet seg på, men innrømmer at Romney nok var den sterkest i natt.

Visekampanjeleder for Obama Stephanie Cutter mener de var ærlige og at dette ikke forandrer noen ting.

Video: Visekampanjeleder for Obama, Stephanie Cutter, mener Obama var ærlig overfor velgerne.


– Dette forandrer ikke valgkampen i det hele tatt. Romney måtte ikke bare vinne debatten, som utfordrere ofte gjør, men han måtte også forandre dynamikken i valgkampen. Den eneste måten han kunne gjøre det på var å forklare hvor han vil at dette landet skal gå videre. Der mislyktes han totalt, sier Cutter

Kåret til debattvinner

CNN spurte umiddelbart etter duellen litt over 500 mennesker hvem de mente vant debatten. Hele 67 prosent pekte på Romney som vinner.

Det var en selvsikker Romney som tok luven av Obama fra første sekund og som forsøkte å dempe inntrykket av at han bare er opptatt av skattelette for rike amerikanere.

– Det vil ikke bli noen skattekutt som øker underskuddet på statsbudsjettet, understreket Romney.

Mens Obama svarte med å anklage sin motkandidat for å forandre politikk midt under valgkampen.

Dette var den første av i alt tre presidentdebatter og nattens duell handlet utelukkende om økonomi og arbeidsplasser.

Den 90 minutter lange seansen ble sett på som en viktig test for begge, men kanskje mest for Romney som måtte vise for USA hva han står for og hvordan han mener hans politikk vil få landet på fote igjen.

– Jeg tror hele USA nå fikk øynene opp for Romney og endelig fikk muligheten til å se hva han står for, og jeg synes han fikk frem synspunktene sine på en fin måte, sier Thune.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt