NRK Meny
Normal

O jul med din vrede

NRK er for lite kristent, julen tømmes for innhold og kulturarven både spriker og går i feil retning. Velkommen til the War on Christmas, her er din nisselue.

Julen kommer tidligere hvert år, og hvert år kommer også debatten om hva julen bør inneholde. Og med «julen» mener jeg selvsagt «NRKs juleprogrammer».

Etter at redaksjonssjef Henning Olstad i NRK TV sa til Vårt Land at «det ikke sendes egne programmer på fjernsynet i adventstiden med et kristent innhold» har det ikke manglet reaksjoner fra kristne som frykter en adventstid tømt for mening og innhold.

Enkelte ser på dette som en del av en allmenn avkristning av landet. «I vårt samfunn har det i lang tid vært en utvikling der kristendommen har fått mindre plass» skriver kirkeverge i Oslo Robert Wright i dag på NRK Ytring.

Debatten om julens innhold i NRK har også forplantet seg helt inn i Stortingssalen. I går var det mange på sosiale medier som diskuterte en stortingsdebatt om NRK og kulturarven. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette Christensen skrev på Twitter at NRKs ikke-kristne julekalender «Julekongen» i følge Ib Thomsen (Frp) burde handlet om en viss annen julekonge. Forøvrig skulle representant Thomsen ha sagt at «vår kulturarv spriker i feil retning».

Fullt så fleksibel var nok ikke språkbruken til representanten fra Akershus. Undertegnede har møysommelig søkt seg fram i Stortingets videoarkiv og konstaterer at Thomsen faktisk sa «når vår kulturarv begynner å sprike og gå i feil retning», og ytret bekymringer for den generelle avnorskingen av NRK. Det var heller ikke han som tok opp «Julekongen» fra talerstolen.

«Sprike og gå i feil retning» er riktignok ikke like morsomt som «sprike i feil retning», men ingen av delene hadde nok sluppet igjennom hos Sylfest Lomheim. Apropos Lomheim: Den tidligere språksjefen er nå fungerende leder i Kringkastingsrådet og han mener i et intervju i Vårt land at mangelen på kristen programmering er et brudd på retningslinjene for NRK.

I tillegg til Ib Thomsen har også mediepolitisk talsmann i Frp Øyvind Korsberg meldt seg på debatten i Vårt land:

– I jula feirer vi at Jesus ble født. Dette er en viktig del av tradisjonen i Norge. Dette bør også NRK reflektere i sine programmer i adventstiden.

Man kan ikke gjøre alle til lags. I år er NRK for lite kristne. I 2009 gikk Human-etisk forbunds pressesjef ut og sa at NRKs førjulsprogram inneholdt «grov kristen demagogi» og sa om det aktuelle programmet at det var «en vulgarisme som jeg trodde forsvant på 1800-tallet».

Her i NRK Ytring liker vi selvsagt debatt, og vi kjenner at den gode julestemningen senker seg når vi nå ser konturene av kulturkrig-klassiker. The War on Christmas har pågått i en årrekke i USA.

For en kort innføring i den foreløpig mye artigere amerikanske versjonen av debatten, kan vi anbefale en av mange videoer om dette fra Jon Stewarts "The Daily Show" (moroa starter cirke ett minutt inne i videoen) og denne grundige Wikipediaartikkelen full av forsmådde juleentusiaster.

Happy holidays!