NRK Meny
Normal

Ytringåret 2013

Her er noen av tekstene og diskusjonene vi husker best fra året som gikk.

Ytringåret 2013

Tekstene fra Ingvar Ambjørnsen, Kevin Steinman, Simon Stranger, Deeyah, John Kerry, Susanne Kaluza, Mark Lewis, Gerald Traufetter, Warsan Ismail, Carl Wilhelm Andreas Falck, Heidi Follett, Inger Johanne Solli og Olav Brostrup Müller er noen av ytringene vi husker best fra 2013.

Det finnes ikke alltid enkle svar på spørsmålene som drøftes på Ytring. Men en av årets store debatter skulle munne ut i et enkelt «ja» eller «nei». Skulle Oslo søke om OL?

Ja, ble svaret fra hovedstadens innbyggere etter folkeavstemming i september. Da hadde tidligere meningsmålinger vist et flertall for nei-siden, noe som kanskje kan forklare hvorfor våre lesere svarte klart nei til OL-søknad i en uformell måling. Olav Brostrup Müller, på sin side, mimret om OL i Lillehammer i 1994 i kronikken «Stillheten etterpå», og lurte på om det ikke var mulig å arrangere det der en gang til?

Mest lest

Vi arrangerte kronikkkonkurranse for å løfte frem nye stemmer under 35 år. Temaet var makt/avmakt. Vinneren ble Heidi Follett, da ansatt hos en av NAVs tiltaksarrangører. Hun kritiserte det hun kalte «Dumskapens system», og beskrev hvordan hun kjempet mot apati og maktesløshet. Det er fortsatt en av våre mest leste kronikker.

Mest delt

Teksten som desidert flest av våre lesere delte på sosiale medier dette året, var ikke en kritikk, men en hyllest. Og det til overmål av noe som ofte blir kritisert ellers: «Jeg trodde alt var bedre i USA. Så ble jeg alvorlig syk og møtte det norske helsevesenet», skrev Kevin Steinman i kronikken «To helsevesener, to verdener».

Å leve som kylling

Hvordan er egentlig livet til en kylling? Ved påsketider spurte vi forfatter Simon Stranger om å leve seg inn i industrikyllingens korte liv. «Du vokser. Sover. Faller, spiser, og dette er alt det du vil oppleve. Det er denne hallen. Det er alle disse dyrene,» er en av beskrivelsene i kronikken «Samlebåndslivet».

Tanker fra Norges eldste mann

Den gjennomsnittlige levealderen i Norge stiger stadig. Hvordan er det å bli skikkelig, skikkelig gammel? Vi ville vite mer om det, og fant en naturlig autoritet på feltet: Carl Wilhelm Andreas Falck fylte 106 år i 2013, og er med det Norges eldste mann.

Hans kronikk byr foreksempel på råd som at det er lurt å trene beina, for det er viktig å kunne gå. Armene, derimot, «trenger du jo bare til å løfte maten». Vi var veldig glade for å se at Falcks tekst var blant landets mest delte da vi publiserte den.

Mannsrollen

Hvordan er det å være mann i Norge anno 2013? Det var virkelig ett av temaene som ble mye debattert, også på Ytring. Kvinner har cupcakes. Mannen må til skogs. Er jegeren den nye hipsteren, spurte Bår Stenvik.

Vikingene er maskuline ikoner, skrev amerikanske Barry Jacobsen om TV-serien «Vikings», mens andre mente at det a være hvit og heterofil mann er det nærmeste plante- og dyreriket kommer en betalt ferie.

...og kvinnerollen

Men hvordan er det å være kvinne i 2013, da? Også mye debattert. Susanne Kaluza skrev om thinspiration, og mente Costume gjorde spiseforstyrrelser appetittlig.

Kanskje en trøst at USAs utenriksminister John Kerry skrev på Ytring i anledning kvinnedagen om hvorfor kvinner er sentrale i USAs utenrikspolitikk ?

Det var mye debatt om reservasjonsrett og abort. Ett av innleggene var signert kommuneoverlege Laila Didriksen, som mente at en reservasjonslege kan gi like god hjelp som en lege som ikke har gjort seg opp mange tanker om temaet.

Emmy-vinner

Filmskaper og artist Deeyah lagde dokumentarfilmen «Banaz - a love story» og skrev om kampen mot æresdrap. I oktober vant hun en Emmy for filmen.

Sjakk-vinner

Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk med utklassingssifre. Vi var så sikre på seier at vi hadde bestilt teksten «Slik ble Magnus verdens beste» fra pappa Henrik Carlsen måneder i forveien

For tidlig ute

Språkrådet kåret «Bitcoin» til et av årets nyord (noe som i og for seg var en litt merkelig ting å gjøre med et egennavn, men pyttsann). Den virtuelle valutaen er skrevet mye om den siste tiden. Vi var så tidlig ute med å omtale fenomenet at ingen kommenterte kronikken. Hadde vi bare investert i Bitcoin stedet for å trykke kronikker om det...

En protest mot lykken

«Ikke før hadde jeg fått brystkreft-diagnosen så haglet de inn. Alle tipsene om hvordan jeg kunne bevare harmonien, bekjempe kreften, tenke rosa, tenke positivt og være lykkelig. Det gjorde meg svært ulykkelig.»

Slik begynte Lene Wikander sin kronikk om hvordan det er å leve med en brystkreftdiagnose, og måtte slite med kravet om å aldri vise svakhet. Responsen fra lesere var overveldende. «Endelig noen som tar til motmæle mot lykkehysteriet», het det i kommentarfeltet.

Valget

Det var stortingsvalg og vi hyret inn to unge nye stemmer som valgskribenter: Ingebjørn Bleidvin, turnuslege, og Warsan Ismail, student. Stem eller drøm, mente Warsan. Enkelte risker er det ikke verdt å ta, skrev Ingebjørn om Lofoten/Vesterålen.

Øygard-saken

Rettssaken mot Rune Øygard fikk mye oppmerksomhet i året som gikk. Det var mange som leste forfatter Ingvar Ambjørnsens kronikk «Løgneren». Distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland, Inger Johanne Solli, forklarte hvordan saken så ut fra Vågå i kommentaren «Bygd, by og Øygard-saka».

Ytring-TV

Vi lagde nett-TV! Tre nettsendinger ble det plass til. Programleder Sigrid Sollund inviterte til uformell debatt om ernæring, PR-bransjen og om man kan si at noen tema er ferdigsnakka.

Ytring TV inviterer til debatt om PR-rådgiverne og politisk dressur. Med programleder Sigrid Sollund som ordstyrer, byr Ytring TV på debatt.
Hvilke tema er ‘ferdig snakka’ i norsk offentlighet?
Programleder Sigrid Sollund

Kommentarer

Gjennom hele 2013 kunne du også lese kommentarer fra NRKs faste kommentatorer. Blant annet: Magnus Takvam om Siv Jensens "Morna Jens!"-utspill, Agnes Moxnes spurte om Stiklestad må kristnes en gang til og Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen skrev om en nølende verden og Syria.

Tiggerparadiset

Debatten blusset opp rundt romfolket i Norge. Skal det være tiggerfrie soner eller et totalforbud mot tigging? Norske politikere, interesseorganisasjoner og vanlige folk fikk uttale seg. Vi spurte en rumener i Norge, Iulian Bulai, hvordan rumenere så på saken. «At nordmenn kan tro at tiggeren som også tigget på gata for fem år siden er kontinuerlig rammet av flom, sykdom og skjelving, ser rumenere som meget naivt,» skrev han i kronikken «Tiggerparadiset».

Mest kommentert

Mímir Kristjánssons kronikk om Olav Thons stiftelse, hvor han påpeker at overføringen av verdier til denne slett ikke er noen gave, ble årets mest kommenterte, med over seks hundre postinger. Olav Thon selv kommenterte ikke på Ytring, men sa til NRK Ukeslutt at kritikken er på grensen til uforståelig, og påkaller latter.

Blikk utenfra

Flere internasjonale navn skrev for oss, både om hvordan de så på Norge og hendelser i sine respektive land. Den tyrkiske bloggeren Defne Suman skrev om protestene i Istanbul, svenske Sverker Sörlin forsvarte Petter Northug, tyske Kai Hanno Schwind forsvarte nordmenns mangel på etikette, mens den britiske journalisten Mark Lewis lurte på om nordmenn hadde glemt hva det vil si å være norsk. Gerald Traufetter i Der Spiegel skrev om «Breiviks tyske søster».

Hvilke debatter husker du best fra 2013? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Og: Vil du skrive kronikk for oss i 2014? Kontaktinfo og retningslinjer finner du her.