Kommentar

Northugs valg: Skikonge eller partykonge?

Petter Northug kan strippes for sponsorer og settes i fengsel – og likevel komme tilbake som verdens beste skiløper. Men da må lysten til å være skikonge vinne over lysten til å være partykonge.

Sotsji, Russland 20140211.Vinter OL , Olympiske leker i Sotsji 2014. Langrenn. Petter Northug jr. ended as ten in the men`s cross-country Sprint Free in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, in the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center, of February 11th.2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter VM på hjemmebane i 2011, var Northug åpen på at hans viktigste løp nå var bak ham. Spørsmålet er om mannen lenger er motivert for å leve et toppidrettsliv, skriver Anders Skjerdingstad.

At en skiløper tar seg en fest tidlig i mai, er verken nytt eller oppsiktsvekkende. Det har skjedd før, og kommer til å skje igjen, at toppidrettsutøvere tar seg noen glass adskillig nærmere viktige konkurranser enn som så.

At en fartsglad 28-åring i en smellfet Audi trykker litt for hardt på gassen, er heller ikke noe sjokk isolert sett, og Petter Northug har aldri framstått som noen god ambassadør for trafikksikkerhet.

I 2010 ble han filmet av TV 2 mens han lå og klamret seg til taket på en Red Bull-bil med lillebror Tomas som sjåfør. I 2011 sendte Petter lillebror Tomas ut på rulleskitur på autobahn i Tyskland for å hente bensin, et prosjekt tysk politi satte en effektiv stopper for.

Petter Northug har det garantert vondt akkurat nå, og det skal han ha etter å ha satt eget og andres liv i fare på en slik måte.

Men når Norges største idrettskjendis i alkoholpåvirket tilstand setter seg i bilen, kjører av veien, kolliderer og i tillegg stikker av fra vraket og forlater en skadd passasjer, så er det snakk om noe helt annet. Da dreier det seg om en kriminell handling som vil og må få konsekvenser.

Petter Northug har det garantert vondt akkurat nå, og det skal han ha etter å ha satt eget og andres liv i fare på en slik måte.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Trening er gratis

En viktig del av konsekvensene er naturligvis den formelle straffen Northug vil få igjennom rettsvesenet. Det vil dreie seg om bøter og, ifølge juridiske eksperter, trolig 30–60 dager ubetinget fengsel.

I tillegg til bøter, vil handlingen kunne få økonomiske konsekvenser i form av bortfall av sponsorer og redusert verdi på Northugs egen merkevare.

Northug bestemte seg for å bli toppidrettsutøver i yngre alder enn de aller fleste. Fra midten av tenårene trente han store mengder og forsaket alt det de fleste vil forbinde med en normal ungdomstid.

Men kanskje mest interessant for folk flest, i hvert fall oss sportsinteresserte, er om det får noen konsekvenser for hva slags liv Northug velger å leve – og derigjennom hva det betyr for skiløperen Petter Northug. I pressemeldingen Northugs management sendte ut søndag kveld, vil ikke Northug selv spekulere i hva hendelsen betyr for skikarrieren.

Selv om Petter Northug eventuelt må i fengsel noen uker, og selv om sponsorene skulle takke for seg, vil det være mulig for ham å vinne skirenn igjen allerede til vinteren. Han har bygd seg opp en ikke ubetydelig formue – og å trene er faktisk gratis. Man kommer veldig langt med ei myr, ei stripe asfalt, et par joggesko og et par rulleski.

LES OGSÅ: – Promillekjøring er for alvorlig til å tøyse med

Pause da VM-bobla sprakk

Spørsmålet er om Northug er motivert for å leve et toppidrettsliv. At mannen med tre femmilsgull på rappen fra 2009 til 2011 ikke lenger er den 24-timersutøveren han én gang var, i hvert fall ikke året rundt, er en kjensgjerning han heller ikke selv har lagt skjul på.

Som bakteppe må man ha historien. Petter Northug bestemte seg for å bli toppidrettsutøver i yngre alder enn de aller fleste. Fra midten av tenårene trente han store mengder og forsaket alt det de fleste vil forbinde med en normal ungdomstid.

Resultatene lot ikke vente på seg. I 2006 ble Petter Northug tidenes første juniorløper som vant et verdenscuprenn i langrenn. I 2007, i sitt første seniorår, ble Northug norsk idrettshelt da han avgjorde VM-stafetten i Sapporo med sitt vanvittige rykk.

I årene 2009–2011 leverte han mesterskapene som gjør at han for alltid vil stå omtalt med gullskrift i norsk idrettshistorie. Det ble tre gull i Liberec-VM i 2009, to gull i Vancouver-OL i 2010 og tre gull under VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

Etter Kollen-VM informerte Northug landslagsledelsen om at han måtte ha noen måneders pause fra langrenn. Etter å ha levd under et ekstremt tøft regime i mange år, og etter å ha levert så til de grader under et vanvittig press i VM på hjemmebane, var Northug rett og slett tom da VM-bobla sprakk.

LES OGSÅ: Tror Northug reiser seg

Et normalt liv

Etterpå har Northug aldri lagt skjul på at han har sine viktigste løp bak seg – og at han nå lever et mer normalt liv. For eksempel har han flere ganger de siste årene besøkt partystedet Magaluf på den spanske ferieøya Mallorca, og bilder på sosiale medier har vist at han har vært med på moroa.

Etter å ha levd under et ekstremt tøft regime i mange år, var Northug rett og slett tom da VM-bobla sprakk.

– Jeg klarer nok å leve mer normalt nå. Jeg var veldig innestengt i meg selv før VM i Oslo. Jeg så på det som det viktigste mesterskapet – det viktigste året – i mitt liv. Jeg prøvde å tenke at «dette er de siste løpene jeg skal gå, de er viktige». Jeg levde innestengt og var veldig fokusert. Men etter det, føler jeg at jeg har vært mer avslappa, sa Northug til NRK.no under VM i Val di Fiemme i 2013.

Spørsmålet er om Northugs definisjon av «mer normalt» har sklidd ut i den grad at det vanskelig lar seg forene med å være idrettsutøver i verdensklasse. Flere eksperter, deriblant landslagssjef Vidar Løfshus, har kritisert ham for at treningsjobben siden 2011 i sum har vært for dårlig.

I Tromsø lagde lokalavisa iTromso.no reportasje da Northug i mars var ute på byen og spanderte drinker på jentene – en hendelse som isolert sett ikke er noen skandale.

Må velge

Når Petter Northug går hen og kolliderer i alkoholpåvirket tilstand, vitner det likevel om at han har tøyd strikken altfor langt. Slike handlinger er ganske enkelt ikke forenelig med å være toppidrettsutøver og forbilde.

Å være skikonge og partykonge samtidig, vil over tid være umulig.

Det eneste som kan anses som positivt med situasjonen Petter Northug nå har havnet i, er at han tvinges til å gjøre et veivalg.

Hvis Northug, etter å ha vært idrettsasket gjennom hele ungdomstida har lyst til å leve det han ser på som et mer normalt liv sosialt sett, er det forståelig – og noe man må akseptere så lenge han holder seg innenfor lover og regler.

Sett fra et sportslig ståsted er det likevel å håpe at søndagens hendelse gir Northug ekstra lyst til at han kan være verdens beste langrennsløper.

Men å være skikonge og partykonge samtidig, vil over tid være umulig.

Valget er ditt, Petter Northug.