Hopp til innhold

– Tror Northug får 30 til 60 dager ubetinget fengsel

Jurister NRK har snakket med mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille og krasjet, samt at han stakk fra ulykkesstedet.

Sotsji, Russland 20140211.Vinter OL , Olympiske leker i Sotsji 2014. Langrenn. Petter Northug jr. ended as ten in the men`s cross-country Sprint Free in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, in the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center, of February 11th.2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Northug innrømmer at han hadde promille da kjørte inn i autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen.

larsen

Advokat Mette Yvonn Larsen tror Northug må belage seg på fengselsstraff.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

I femtiden søndag morgen kjørte Petter Northug rett over en rundkjøring og inn i autovernet på Byåsen i Trondheim.

Bilen ble totalvraket, og en mann født i 1991 som satt på i bilen brakk kragebeinet og fikk lettere skader.

Northug stakk fra ulykkesstedet før politiet og ambulansepersonellet kom frem, men ble senere sporet opp av politihunder i huset hans noen hundre meter unna.

Stakk fra ulykkesstedet

Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ble tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende bilist.

Northug har bekreftet at han var sjåfør av bilen da ulykken inntraff, samt at han hadde promille. Både han og passasjeren ble søndag kveld siktet for promillekjøring.

Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han promillekjørte, samt at han stakk fra stedet.

– Man mener fyllekjøring er en forbrytelse mot allmennheten. Det er derfor det straffes så strengt. Når man har med seg noen i bilen blir det sett på som skjerpende, men nå vet jeg ikke om passasjeren aksepterte å sitte på med en beruset sjåfør. Men normalt vil straffen bli høyere. Det vil vanligvis bli ubetinget fengsel, forklarer hun.

– Det å dra fra åstedet er også en overtredelse av en annen veibestemmelse, nemlig at man har hjelpeplikt og det er straffbart å forlate en person i hjelpeløs tilstand. Det er en alvorlig hendelse, dette her, legger Larsen til.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Vanlig med bøter og fengsel

Asbjørn Strandbakken er dekan ved det juridiske fakultet. Han sier til NRK at den øvre strafferammen for brudd på veitrafikkloven er fengsel i ett år.

Straffen for promillekjøring er som hovedregel både bøter og fengsel, sier han.

I praksis ligger straffen for promillekjøring normalt fra 21 dager til tre måneder i fengsel, ifølge Jusstorget.no.

Opp til 0,5 i promille idømmes vanligvis ikke fengsel. Fra 0,5 til 1,0 idømmes som hovedregel betinget fengsel. Ved promille fra 1,0 til 1,5 i blodet kan både betinget og ubetinget fengsel idømmes.

Det er ikke kjent hvor høy promille Northug hadde under ulykken.

– Ved promille over 1,5 er strafferammen normalt ubetinget fengsel pluss halvannen månedslønn i bot. Da må man finne ut hvor mye vedkommende tjener. Hvis det er en alvorlig ulykke vil det også virke i skjerpende retning, sier Strandbakken på generelt grunnlag til NRK.

Politiet har i tillegg mistanker om at bilen har hatt høyere fart enn tillatt. Det er 40-sone på ulykkesstedet.

– Det er store skader på kjøretøyet, rekkverket har fått materielle skader og skiltene i rundkjøringen er meid ned, sa innsatsleder Anders Bang Danielsen til NRK.no.

– Når man ser hvordan bilvraket ser ut, gjør man seg noen tanker om både promille og høy fart, sier Larsen.

– Beklager på det dypeste

Søndag kveld sendte Petter Northug ut en pressemelding hvor han beklager hendelsen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser, sier han.

28-åringen skal nå reise til et ukjent sted for å få tid til å fordøye det som har skjedd, skriver han.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av situasjonen på en slik måte at jeg vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, sier Northug.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen: Jönssons utvisning skal behandles av NFFs disiplinærutvalg

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal