Hopp til innhold

Men kassetten var ikke død

Etter mange år på sotteseng er den tilbake i fin form.

Kassetter

Den gode gamle musikkassetten tilbake i manesjen. Ytrings musikkspaltist er vill av begeistring.

Foto: Arcadi Bulva / Colourbox

Guttorm Andreasen er fast musikkspaltist i Ytring på radio og nett.

Forrige lørdag kjøpte jeg en kassett. Den var helt ny, gitt ut på et norsk kassettselskap og kostet 50 kroner. Det var rett og slett deilig. Jeg elsker kassetter.

Jeg arrangerte rockekonsert med fire band. 150 glade mennesker trosset sommeren og beviste at Rock er viktigere enn sol! Et av bandene var heavy-ensemblet Molten Gold. De slapp sin debut-EP samtidig, digitalt på alle strømmetjenester. Og på kassett.

Sjefen for et lite kassettselskap hørte nemlig bandet på radioen. Han likte det godt, tok kontakt og spurte om å få gi den ut. Det var gutta veldig glade for. De tok med seg hele opplaget på 50 til konserten og solgte nesten alle fra scenekanten.

Det er selvfølgelig ingen nyhet at kassetten er tilbake, eller aldri forsvant. Men de siste ukene har det vært kassetter overalt i livet mitt.

Facebook har vært nedrent av delinger om den nye kassettspilleren Elbow. En liten svart dings i lekker hardplast, en mini-transportabel retroskinnende kassettspiller du kan putte i baklomma, mindre enn mobilen din.

På et nettsamfunn jeg er medlem av lurte en 30-something jente desperat på om noen kunne hjelpe henne med å lage en Mix-tape i bursdagspresang til søsteren.

I vårens store snakkis på Netflix, «13 gode grunner», har kassetter en sentral rolle.

Det er noe uendelig vakkert i at kassetten lever.

Og som en myk zen-øvelse i din hektiske digitale hverdag anbefaler jeg en nydelig video fra en fabrikk som viser hvordan man produserer en kassett. 100.000 visninger på Youtube.

Kassetten: Lukten, lyden, den litt skarpe. Du kan viske ut musikken og ta opp noe nytt hvis du ikke liker den. Skrive og pynte på coveret.

USA økte kassettsalget med 74 prosent i 2016. Store navn som Drake, Justin Bieber og Blondie slipper nye album på kassett. De mest solgte i fjor er nyutgitte klassikere av Eminem og Prince. En kassettfabrikk i Missouri produserte i fjor 10 millioner kassetter! Det beste året deres siden 1969. Undergrunnsmusikere over hele kloden, fra svartmetall til samtidsstøy gir ut kassetter, i små men intense opplag.

Hvis det er sånn at enhver liten hendelse og fenomen speiler sin samtid på et eller annet nivå så er det noe uendelig vakkert i at kassetten lever. Lydformater kommer og går, Wikipedia lister opp 51 av dem, fra Tefifonen til Dictabeltet. Men kassetten, som kom i 1963, er her fortsatt.

Undergrunnsmusikere over hele kloden, fra svartmetall til samtidsstøy, gir ut kassetter.

Vi velger nye statsledere og nasjoner går til grunne. Digitale formater og ymse hardware lanseres og forsvinner fortere enn du klarer å følge med på. E-boken og Kindle selger ikke lenger, og nå er visst smarttelefonen også død. Men kassetten består! Klumpete, hard, nesten uten basslyd, og du må spole. Så nydelig.

På anlegget på kjøkkenet hjemme ligger den første kassetten jeg fikk. Julaften 1976. Jeg fikk kassettspiller og en grønn og gul kassett av Bestemor og Bestefar. «Disco hits made in Germany». Og jeg var solgt. Kassett ble mitt format, jeg har vel rundt 1000 av dem ennå.

Jeg kunne ta opp selv. Det tok tid og innsats å høre på. Og du kunne ta den med deg på tur!

Kassetten er ikke lenger fortid. Kassetten er her og nå. Og framover. Bli gjerne med du også. Denne uka ga det sentrale shoegaze-bandet Slowdive ut sitt første album på 22 år. Selvfølgelig også på kassett. Dødsmoderne.

Guttorm Andreasen er musikkjournalist, musiker, DJ og foredragsholder med mange års fartstid som programleder i NRK og fast musikkspaltist i Ytring. Hver uke kobler våre faste spaltister musikk med politikk og aktualiteter i Ytring på P2 søndag kl. 11.