Hopp til innhold
Kronikk

Homeopati er kommet for å bli

Tusenvis av pasienter oppsøker hvert år homeopater og opplever å bli bedre. «Folkeopplysningen» latterliggjør oss, mener Norske Homeopaters Landsforbund.

Folkeopplysningen

I «Folkeopplysningen» diskuterer Andreas Wahl (til høyre) psykologiske fenomener og alternative metoder med psykolog Jan-Ole Hesselberg. Norske Homeopaters Landsforbund kritiserer programmet i denne kronikken.

Foto: NRK

I de siste ukene har NRK vist programserien «Folkeopplysningen». Dette er verken opplysende eller forskningsbasert, men bærer preg av å være et rent populistisk underholdningsprogram.

Norske Homeopaters Landsforbund, NHL, ble i 2011 kontaktet med forespørsel om å delta i et program som skulle vise alternative behandlingsformer, blant annet homeopati. Da det ble klart at dette ikke ville bli en seriøs fremstilling, valgte NHL først å takke nei til å delta.

Forbundet fikk en ny henvendelse høsten 2011. NHL fikk da to minutter til å si noe om homeopati i et program som skulle vare i 30 minutter. Dette takket vi imidlertid ja til.

Seriøse utøvere

Programmet bidrar dessverre til å latterliggjøre homeopati og dermed indirekte pasientgruppene som oppsøker homeopater. Programmet forsøker også å latterliggjøre fremstilling av homeopatisk medisin. Dette er etter vår mening uetisk. Fremstillingen av homeopatiske preparater er utarbeidet etter strenge EU direktiver.

NHLs medlemmer er seriøse utøvere av homeopati, med lang utdannelse innen både medisinske og homeopatiske fag.

Solveig Mohr, leder i NHL

NHLs medlemmer er seriøse utøvere av homeopati, med lang utdannelse innen både medisinske og homeopatiske fag. Våre medlemmer er underlagt strenge etiske regler fastsatt av Rådet for Homeopatetikk.

LES OGSÅ: Homeopater ble advart mot «Folkeopplysningen»

Kan redusere antibiotikabruken

Homeopatisk behandling er individuelt tilpasset. Tusenvis av pasienter med ulike plager oppsøker hvert år homeopater og opplever å bli bedre. Typiske plager homeopater oppsøkes for er blant annet allergi, gjentatte infeksjonssykdommer og muskel-skjelettplager som fibromyalgi.

Homeopati vil kunne være et viktig bidrag til å redusere antobiotikabruken.

Solveig Mohr, leder i NHL

Både leger og helsemyndighetene er enige i at bruken av antibiotika må reduseres. Homeopati vil kunne være et viktig bidrag til dette. For eksempel har norsk forskning vist at barn med luftveisinfeksjoner, som fikk homeopatisk behandling, hadde mindre plager og kortere sykdomstid, sammenlignet med dem som kun fikk skolemedisinsk behandling. Flere studier har vist at pasienter med fibromyalgi blir langt bedre etter homeopatisk behandling. Helt ny forskning har også vist at effekt av homeopatiske medisiner kan objektivt måles hos pasienter.

Sentral rolle i helsenorge

Vi ønsker å påpeke at i Europa alene er det 150.000 leger som praktiserer alternative behandlingsformer og homeopati er en av de vanligst brukte terapiformene.

I Europa alene er det 150.000 leger som praktiserer alternative behandlingsformer og homeopati er en av de vanligst brukte terapiformene.

Solveig Mohr, leder i NHL

Vi håper at norske leger og andre helsearbeidere vil innse at homeopati kan spille en sentral rolle i helsenorge og vi ønsker med dette å oppfordre til økt samarbeid. Homeopat MNHL får daglig gode tilbakemeldinger fra fornøyde pasienter. Homeopati er kommet for å bli fordi folk erfarer at de får hjelp.