Hopp til innhold
Replikk

Høies helsebløff

Fritt behandlingsvalg er i praksis et sugerør ned i statskassa.

åsmund Aukrust på Stortinget

Er det én ting koronakrisen har lært oss, er det nemlig verdien av en sterk, offentlig helsetjeneste, skriver replikkforfatteren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I helseministerens innlegg i NRK Ytring kunne vi lese en Høyre-politiker som hemningsløst skryter av sin egen regjerings prestisjeprosjekt.

Sannheten er at under dekke av valgfrihet er regjeringen allerede godt i gang med privatiseringen av vår offentlige helsetjeneste, og skal vi tro Høie vil de nå gå enda lengre. En utvidelse av ordninger som misvisende blir kalt «fritt behandlingsvalg», er i realiteten oppskriften på en demontering av den offentlige helsetjenesten. Det sikrer ikke frihet.

Høyres storstilte privatiseringsreform er i praksis et sugerør ned i statskassa og tapper ditt lokale sykehus for penger og kompetanse. Dette er uten kontroll på innholdet i behandlingen eller lengden på oppholdet ditt. Det er rett og slett en reform som vitner om Høyres manglende ambisjoner for sykehusene.

I 8 år har Høyre brutt samtlige valgløfter om sykehussatsing og kronisk underfinansiert sykehusene våre. Og da hjelper det ikke at 80 % av de som etablerer seg i ordningen «fritt behandlingsvalg» havner på det sentrale Østlandet. Det skal være godt og trygt å bo i hele landet.

For Arbeiderpartiet er de offentlige sykehusene grunnmuren i den norske helsetjenesten. Vi skal gjennomføre en stor finansiell satsing på sykehusene. Både for å bedre behandlingen og kapasiteten til de ansatte. Derfor er vi sterkt imot en todeling av helsevesenet.

Vi er den fremste forsvareren av en sterk offentlig helsetjeneste.

Vi kan ikke akseptere en utvikling der enkeltpersoners betalingsvillighet i økende grad skal gi fortrinn som raskere eller bedre helsehjelp. Det skaper sosial ulikhet. Arbeiderpartiet setter pasientene først, og for å kunne sette alle pasienter – uansett lommebok og adresse så må vi styrke de offentlige sykehusene, heller enn å tappe dem for penger og ressurser.

Er det én ting koronakrisen har lært oss, er det nemlig verdien av en sterk, offentlig helsetjeneste. Jeg skal gi helseministeren rett i en ting, og det er at dette valget er et retningsvalg.

Arbeiderpartiet skal ta kampen for vanlige folk sine rettigheter og mulighet til en kvalitetssikker behandling, ikke først og fremst tjene kommersielle interesser. Vi er den fremste forsvareren av en sterk offentlig helsetjeneste.

Følg debatten: