Hopp til innhold
Kronikk

Hei, 2016!

I ekte House of Cards-stil brukte de potensielle presidentkandidatene det amerikanske mellomvalget til å bygge nettverk og fremme seg selv. Mellomvalget er over og 2016-sirkuset er igang.

Frank Underwood og konen Clair fra House of Cards

TV-serien House of Cards er ikke så fryktelig forskjellig fra ekte amerikansk politikk. Flere av de potensielle presidentkandidatene brukte mellomvalget til å posisjonere seg foran presidentvalget, skriver USA-ekspert Are Tågvold Flaten.

Foto: Nathaniel E. Bell / Ap

Natt til onsdag farget republikanerne den amerikanske Kongressen rød. De økte marginen ned til demokratene i Representantenes hus, og vant tilbake flertallet i Senatet som de mistet i mellomvalget i 2006.

Den gang var det en upopulær republikansk president som gjorde det vanskelig for partifellene på valgsedlene. I år var det en upopulær demokratisk president som ga republikanerne muligheten til å drive en nasjonal kampanje på delstatsnivå.

Da som nå er vi to år unna et presidentvalg med en åpen nominasjonskamp i begge partier. Det blir litt av et sirkus.

LES OGSÅ: Upopulære Obama

Brukt mellomvalg til nettverksbygging

De mange potensielle presidentkandidatene brukte valget til å fremme seg selv og posisjonere seg foran presidentvalget. Det har de har allerede posisjonert seg i lang tid. Fram til nå har de kunnet gjøre det under dekke av mellomvalget. Tirsdag var det nemlig både senats- og guvernørvalg i Iowa, New Hampshire og South Carolina, de tre første delstatene i demokratene og republikanernes nominasjonsprosess i 2016.

De mange potensielle kandidatene har allerede posisjonert seg i lang tid.

Are Tågvold Flaten

Senats- og guvernørkandidatene har dermed fått besøk og en hjelpende hånd av det som kryper og går av potensielle presidentkandidater. De håpefulle har knyttet kontakter, prøvekjørt budskap, og testet farvannet for et eventuelt kandidatur.

Eksempelvis viser en bearbeidet oversikt fra U.S. News & World Report at syv potensielle demokratiske og tolv potensielle republikanske presidentkandidater har besøkt Iowa siden starten av 2013.

Iowa har vært første stopp i både demokratene og republikanernes nominasjonskamp siden 1972. Midtveststaten er dermed åsted for de første presidentspekulasjonene hvert fjerde år.

LES OGSÅ: – Vi har filleristet Washington

Clinton er rekord-favoritt

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton har besøkt både Iowa og New Hampshire, mens visepresident Joe Biden er en av tre potensielle demokratiske kandidater som har besøkt alle tre delstater. Åtte republikanere har gjort det samme. Avtroppende Maryland-guvernør Martin O’Malley har vært mest aktiv på demokratisk side, mens det er senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Rand Paul (R-Kentucky) som har reist mest blant republikanerne.

Besøkstallene vitner om at det republikanske feltet er langt mer åpent enn det demokratiske.

Hillary Clinton er den største forhåndsfavoritten i et åpent demokratisk felt i moderne tid.

Are Tågvold Flaten

På demokratisk side er tidligere utenriksminister Hillary Clinton den største forhåndsfavoritten i et åpent demokratisk felt i moderne tid. På republikansk side er det rekordjevnt, og feltet har ikke vært så splittet på 40 år.

RealClearPolitics.com sitt gjennomsnitt av 2016-målingene viser at ingen republikaner ligger høyere enn tolv prosent hverken nasjonalt eller i New Hampshire, mens ingen ligger høyere enn 17 prosent i Iowa. Clinton ligger til sammenligning 52 prosentpoeng foran nærmeste potensielle utfordrer på gjennomsnittet av de nasjonale målingene, 46,8 prosentpoeng foran andremann i Iowa, og 44,5 prosentpoeng foran i New Hampshire.

Hillary Clinton i forgrunnen og Obama i bakgrunnen

Hillary Clinton er storfavoritt for å bli demokratenes presidentkandidat. Sittende president Barack Obama kan slite med å få politisk gjennomslag de neste to årene.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

En omfattende valgdagsmåling fra Iowa utført i forbindelse med gårsdagens valg bekrefter tendensen i gjennomsnittene fra RealClearPolitics. To-tredjedeler av Iowa-demokratene ønsker seg Hillary Clinton i 2016, som ligger langt foran senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og visepresident Biden.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

En-fjerdedel av Iowa-republikanerne oppgir på sin side at de ønsker noen andre enn tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R), senator Rand Paul, tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R), New Jersey-guvernør Chris Christie (R), og avtroppende Texas-guvernør Rick Perry i 2016.

En stemme mot Obama er en stemme mot Clinton

Nå som mellomvalget er unnagjort kommer det til å slippes stadig flere 2016-målinger, mens spekulasjonene kommer til å tilta i styrke. Her er de amerikanske mediene allerede mer enn behjelpelige, og det trengs ikke stort mer enn en tur til Des Moines, Iowa eller Manchester, New Hampshire, for å skaffe seg den ønskede oppmerksomheten.

President Barack Obama blir nå en såkalt «lame duck president».

Are Tågvold Flaten

De potensielle kandidatene sitter fortsatt på gjerdet, og de fleste har meldt at de tar en avgjørelse fra eller til først til neste år. President Barack Obama blir nå en såkalt «lame duck president», og han må benytte perioden fram til sommerferien godt. Etter den tid tiltar nemlig 2016-fokuset for alvor.

Rand Paul klarer ikke helt å vente. Han kommenterer demokratenes valgnederlag natt til onsdag som en stemme «mot Obama, men også Hillary Clinton». I natt retweetet Twitter-kontoen hans en melding som omtalte Pauls presidentkandidatur i 2016. Den ble slettet nokså raskt. Paul må nok vente litt til, men ikke veldig lenge.