Ble republikansk stjerne etter å ha gått til krig mot fagforeninger

MADISON (NRK): Det er blitt tøft å være lærer i Wisconsin etter at guvernør Scott Walker forbød tariffavtaler. I dag må lærer Aisha Robertson ha ekstrajobb mens guvernøren er ønsket som republikanernes presidentkandidat.

Det er blitt tøft å være lærer i Wisconsin etter at guvernør Scott Walker forbød tariffavtaler. I dag må lærer Aisha Robertson ha ekstrajobb mens guvernøren er ønsket som republikanernes presidentkandidat.

Video: Guvernør Scott Walker har overlevd to gjenvalg etter at han lanserte den sjokkerende loven som forbød offentlig ansatte kollektive lønnsforhandlinger. Nå er han en het presidentkandidat.

HAR GÅTT NED I LØNN:

Samfunnsfaglærer ved West videregående skole i Madison måtte ta ekstraundervisning om kveldene for å tjene nok da den gode tariffavtalen hennes ble fjernet.

Foto: Tove Bjørgaas

– Jeg kjenner flere lærere som jobber som servitører om kveldene. Om du er aleneforsørger, er det svært vanskelig å få endene til å møtes, sier Aisha Robertson.

Hun underviser i samfunnsfag på en videregående skole i Wisconsins hovedstad Madison. Tre dager i uken løper alenemoren hjem for å lage middag til ungene før hun er tilbake på skolen for å kunne tjene litt ekstra på kveldsundervisning.

Lærere som Aisha mistet i 2011 retten til kollektive lønnsforhandlinger. Wisconsins nyvalgte, republikanske guvernør, Scott Walker, hadde lovet velgerne å offentlige innsparinger. Det første han gjorde var å lansere en lov som forbød lærere og andre offentlig ansatte tariffavtaler.

51 år gamle Aisha var midt i kreftbehandling da dette skjedde. Den gode helseforsikringen hun hadde gjennom arbeidsgiver ble erstattet med en dårlige. Og pensjonsordningen arbeidsgiver tidligere betalte inn til, må hun i dag betale selv.

– Jeg må betale sju prosent av lønna mi til denne pensjonssparingen. Det merkes godt i hverdagen at jeg har fått mindre å rutte med, sier hun.

Leder i Iowa

Scott Walker har vist seg som både en uredd reformator og i Wisconsin,

Han er stadig guvernør, fire år etter at hovedstaden eksploderte i store demonstrasjoner mot hans kamp for fagforeningene., Mer enn 100 000 mennesker deltok i demonstrasjonene i februar/mars 2011 og klarte å samle nok underskrifter til at det ble nyvalg.

Men guvernør Scott Walker vant nyvalget.

Om kort tid er det ventet at han vil annonsere at han stiller som presidentkandidat for republikanerne. Han på meningsmålingene i viktige Iowa og de steinrike Koch-brødrene har sagt de vil støtte ham økonomisk om han stiller.

– Scott Walker kan samle den kristne høyresiden, teapartyvelgerme og de økonomisk konservative i det republikanske partiet. Han er også vist at han ikke er redd for kamp mot motstandere og er en vinner, sier journalist Patrick Marley som har skrevet bok om guvernøren og fagforeningsstriden.

Journalistene Patrick Marley og Jason Stein

Journalistene Patrick Marley og Jason Stein i The Milwaukee Journal Sentinel har skrevet bråk om Scott Walkers krig mot fagforeningene. De tror hans uredde holdning kan føre ham helt til Det hvite hus.

Foto: Tove Bjørgaas

Til NRK sier Walker at han ikke angrer:

– Jeg angrer ikke på reformene. Jeg snudde et enormt budsjettunderskudd og sørget for at skattebetalerne samlet fikk to milliarder dollar mindre i skatt. Dessuten tok jeg opp kampen mot spesialinteressen i offentlig sektor, sier han.

Fagforeningsdød

Striden om fagforeningene har vært intenst splittende i Wisconsin.

Mange velgere elsker Scott Walker fordi han har våget utfordre offentlig ansattes betingelser. Etter som industriarbeidsplassene her har forsvunnet, og med dem gode avtaler for fagorganiserte, er det de fagorganiserte offentlig ansatte som ofte har de beste forsikrings og pensjonsordningene.

– Han er ekstremt splittende her. Folk enten hater ham eller elsker ham, sier Patrick Marley.

SISTE NYTT

Siste nytt