Svart kvinne blir USAs justisminister

President Barack Obama utpekte lørdag statsadvokat Loretta Lynch i Brooklyn til ny justisminister. Hun blir USAs første svarte kvinne i stillingen.

Loretta Lynch sammen med Barack Obama i Det hvite hus

Obama presenterte Loretta Lynch som ny justisminister i Det hvite hus i dag.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

55-årige Lynch har lang erfaring både fra borgerrettssaker og økonomisk kriminalitet.

Obama pekte henne ut i dag, og nå er neste steg at Senatet må godkjenne henne. Presidenten mener hun vil kunne bidra til å reformere rettssystemet i USA.

– Loretta er muligens den eneste advokaten i USA som kjemper mot gangstere og narkotikabaroner og terrorister, og samtidig har rykte på seg for å være sjarmerende og flink med folk, sa Obama da han offentliggjorde utnevnelsen.

Senatet

Nå skal Senatet godkjenne Lynch som ny justisminister.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / Scanpix/AFP

– Tøff og rettferdig

Obama betegnet Lynch som «tøff og rettferdig» og ba Senatet godkjenne Lynch så raskt som mulig.

Holder Jobs Eric Holder

Eric Holder annonserte tidligere i år at han går av.

Foto: Susan Walsh / Ap

Hun vil da ta over etter Eric Holder, som har hatt jobben siden Obama ble valgt første gang i 2009. Holder har selv anbefalt Lynch som en av flere kandidater til å bli sin arvtaker.

Obama nominerte fredag også nestkommanderende i det nasjonale sikkerhetsrådet, Tony Blinken, til stillingen som viseutenriksminister, en stilling Bill Burns innehar i dag.

Tautrekking

I forrige uke ba han veterandiplomaten Wendy Sherman, som i dag leder teamet som forhandler med Iran om atomspørsmålet, om å bekle posten midlertidig.

Ifølge observatørene har det vært en langvarig tautrekking innenfor administrasjonen om Blinken eller Sherman skulle bli viseutenriksminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt