Svart kvinne blir USAs justisminister

President Barack Obama utpekte lørdag statsadvokat Loretta Lynch i Brooklyn til ny justisminister. Hun blir USAs første svarte kvinne i stillingen.

Loretta Lynch sammen med Barack Obama i Det hvite hus

Obama presenterte Loretta Lynch som ny justisminister i Det hvite hus i dag.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

55-årige Lynch har lang erfaring både fra borgerrettssaker og økonomisk kriminalitet.

Obama pekte henne ut i dag, og nå er neste steg at Senatet må godkjenne henne. Presidenten mener hun vil kunne bidra til å reformere rettssystemet i USA.

– Loretta er muligens den eneste advokaten i USA som kjemper mot gangstere og narkotikabaroner og terrorister, og samtidig har rykte på seg for å være sjarmerende og flink med folk, sa Obama da han offentliggjorde utnevnelsen.

Senatet

Nå skal Senatet godkjenne Lynch som ny justisminister.

Foto: Mark Wilson/Getty Images / Scanpix/AFP

– Tøff og rettferdig

Obama betegnet Lynch som «tøff og rettferdig» og ba Senatet godkjenne Lynch så raskt som mulig.

Holder Jobs Eric Holder

Eric Holder annonserte tidligere i år at han går av.

Foto: Susan Walsh / Ap

Hun vil da ta over etter Eric Holder, som har hatt jobben siden Obama ble valgt første gang i 2009. Holder har selv anbefalt Lynch som en av flere kandidater til å bli sin arvtaker.

Obama nominerte fredag også nestkommanderende i det nasjonale sikkerhetsrådet, Tony Blinken, til stillingen som viseutenriksminister, en stilling Bill Burns innehar i dag.

Tautrekking

I forrige uke ba han veterandiplomaten Wendy Sherman, som i dag leder teamet som forhandler med Iran om atomspørsmålet, om å bekle posten midlertidig.

Ifølge observatørene har det vært en langvarig tautrekking innenfor administrasjonen om Blinken eller Sherman skulle bli viseutenriksminister.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.