Hopp til innhold

- Nå skal heksesotmysteriet løses

Har du nymalt leilighet - og sliter med svart sot etter oppussinga? Da kan du være med og løse gåten med den klebrige soten.

Forsøk på å tørke bort heksesot.

Heksesoten lar seg ikke tørke bort.

Foto: NRK/Remi Horgar

– Her kan du se at taket er rimelig køla svart! Se også i vinduskarmene, de ble malt for bare tre måneder siden, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, biolog og daglig leder i Mycoteam. Han viser oss rundt i en leilighet i Oslo.

– Heksete og rart

På temmelig uforklarlig vis kan nyoppussede hus og leiligheter bli rammet av heksesot. Vegger og tak blir svarte, og det er vanskelig å bli kvitt den uønskede fargenyansen.

Soten legger seg på litt kjølige flater for eksempel der det har vært spikerslag, på lysbrytere og på plastikk.

Heksesot i taket

Heksesot i taket.

Foto: NRK/Remi Horgar

– Det er heksete og rart, og ingen har klart å komme ordentlig til bunns i dette. Men nå har vi tatt mål av oss til å få løst dette ved å gå systematisk til verks, sier Mohn Jenssen.

Du kan hjelpe

Mandag denne uka kunne folk for første gang rapportere inn skadene via nettsiden heksesot.com . Her samles informasjon slik at man får en statistikk på produkter som er brukt og hvilken type hus som rammes. Allerede tirsdag hadde Mycoteam mottatt 20 observasjoner fra hele landet.

– Det er klart at hvis mange rapporterer om at "Jeg brukte maling XX og fikk heksesot etter 14 dager", så er det interessant for oss, sier Jenssen.

Totalt har Mycoteam mottatt 1600 henvendelser om heksesot.

Hvor kommer soten fra?

De første heksesottilfellene oppstod på 1990-tallet. Tyskland har forsket på fenomenet i ti år, men det er vanskelig å få full klarhet i hva det er som skjer.

Jenssen forklarer at det er ørfine karbonpartikler som kjemisk setter seg sammen. Det er disse flyktige, ganske store molekylene, som trekker til seg sotpartikler i lufta. Nå jobbes det med å finne ut hvor de kommer fra – om det er soten i utelufta, om det er stearinlys, eller noe annet.

– Du kan si det er aske eller veldig fine sotpartikler. Og det er jo ikke noe nytt. Vi har alltid hatt støvdeponering på kalde flater, men her kommer det ganske momentant. I løpet av få uker, blir den nymalte leiligheta svart, sier Jenssen.

Kjøleskapet er en versting

Han åpner kjøleskapsdøra i den nyoppussede leiligheten.

– Hvis du ser på innsiden her, er det rimelig svart. Og kjøleelementet er helt grått.

Kjøleskap

Her liker heksesoten seg.

Foto: Ill.foto: / Scanpix

Kjøleskapet er ofte den største heksesotfangeren. Der er det kaldt, og det er mye plast. Bevegelsene er mindre, og plasten tiltrekker seg partiklene.

– Det du også ofte kan se er at den hvite korken med skrukant på majonestuben pleier å bli svart. Dette gjelder også tupperware og plastboller, sier Jenssen.

Sot i tre år

I leiligheten tar vi en hvit genser og stryker over en mørk, klebrig flate. Genseren blir svart. Og veggen er blitt enda verre.

Kolbjørn Mohn Jenssen mener denne leiligheten er typisk.:

– Den er nymalt og nettopp pusset opp. Den har sannsynligvis litt dårlig ventilasjon, og det er vinter. Har du de tre tingene, så kan du få dette her.

Denne avsetningen som vi ser her, fortsetter i ett til tre år. Den kommer neste vinter og kanskje en vinter til, hvis man ikke gjør noe.

Et EU-direktiv har redusert innholdet av løsemidler betraktelig.

Og Mohn Jenssen er helt sikker på at utbredelsen av heksesot henger sammen med bruken av miljøvennlige produkter.

Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam

Kolbjørn Mohn Jenssen sender inn prøver til Norsk institutt for luftforskning.

Foto: NRK/ Remi Horgar

– Løsemidlene er fjernet fra maling, gulvbelegg, lim og lakk og flytsparkler.
Det lukter ikke white spirit og lynol lenger, sier han og tar en prøve av det svarte belegget for å få det analysert på Norsk institutt for luftforskning . Innsanking av disse avsetningene skal bidra til å løse gåten.

Uforklarlig

– Denne leiligheten er fra 1936, og den ble forrige gang pusset opp for flere år siden. Vinduene ble skiftet i 1983. Her er det bare brukt maling, forklarer Jenssen.

Han fyller leiligheten med sporgass for å sjekke ventilasjon og setter en logger på stua og soverommet. Etter fem-seks timer kan han lese av på et skjema hvordan det står til med ventilasjonen. Han tror ventilasjonsraten har mye å si:

– Du finner aldri heksesot i moderne kontorbygg. Der er det mye bedre luftutveksling, sier Jenssen.

– Vi har også vært på fritidseiendommer som ligger langt nordpå ved kysten. Man legger inn vannbåren varme og jordvarme, og så reiser man to måneder på ferie. Det er ingen industri, det er milevis til neste nabo, ingen har tent noe lys. Det blir like svart helt av seg selv, uten at noen har vært til stede. Barn blir svarte i nesa, det renner svart snørr, så det er noe som er gærent, sier Jenssen.

Spennende resultater

Nå er han optimistisk med tanke på å finne måter å unngå heksesot på:

– Det kommer en del spennende resultater om sammenhengen mellom produkter og det man finner igjen på veggen. Vi har tro på at vi skal klare å løse dette problemet, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.