Hopp til innhold

Tidenes øglefunn på Svalbard

Predator X var det ultimate rovdyr, det farligste som noen gang har patruljert verdens hav.

En 45 tonn tung pliosaur angriper en plesiosaur
Foto: Ill.: Atlantic Productions

En gigantisk havøgle, som var 15 lang er gravd fram fra permafrosten på Svalbard. Vitenskapelige undersøkelser viser at Predator X var ca. 15 m lang, og veide 45 tonn.

Den er en hittil ukjent art av pliosaur, et rovdyr, som patruljerte havene for 147 millioner år siden. Og den var diger, det er et av de største marine rovdyr som er funnet noensinne!

Grusom

Predator X var en drapsmaskin av dimensjoner. Den hadde en bitekraft ti ganger sterkere enn noe dyr som lever i dag, og fire ganger høyere enn T-Rex. Øglas anatomi, fysiologi og jaktstrategi gjør at den framstår som det ultimate rovdyr.

NRK1 har fulgt utgravingene på Svalbard helt fra det første spadestikket, her kan du se TV-repportasjer vi har sendt om øglefunnene:

se video: Schrödingers katt 13.09.2007

Med et kjevetrykk på 15 000 kg fester en pliosaur grepet på en plesiosaur

Med et kjevetrykk på 15 000 kg fester en pliosaur grepet på en plesiosaur

Foto: Ill.: Atlantic Productions

Klikk på lenka, velg deretter innslaget om Øglejegerne i menyen til venstre:

Se video: Newton på Svalbard (1)

Se video: Newton på Svalbard (2)

Se video: Newton på Svalbard (3)

Stort format

Hodeskallens størrelse er bekreftet ved funnet av den kuleformete knokkelen bakerst på skallen som forbinder hodeskallen med ryggraden. Dette robuste beinet var godt bevart, hvilket gjorde det mulig å sammenligne det med andre dyr/arter.

Dr.Jørn Hurum, Naturhistorisk museum

Hodeskallen var minst dobbelt så stor som hos T-Rex, sier Jørn Hurum.

Foto: Atlantic Productions

- Knokkelen vi har funnet er over 15 cm i diameter, større enn hos noen andre pliosaur-arter. Samme knokkel hos for eksempel en T-Rex, er 7,5 cm i diameter. Hodeskallen til Predator X var minst dobbelt så stor., sier Jørn Hurum.

Sammen med hodeskallen ble det funnet 20 000 fragmenter av pliosaurens skjelett, som nå blir stabilisert og limt sammen av en gruppe dedikerte studenter og frivillige på Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Internasjonalt team

Det er et internasjonalt team av paleontologer som har avdekket deler av hodeskallen til den 15 m lange havøglen på Svalbard.

Jørn Hurum (i midten) med gipskappen

Jørn Hurum (i midten) har lagt en gipskappe rundt knoklene.

Foto: Atlantic Productions

Deler av hodeskallen – selve kronjuvelen ved paleontologiske funn – ble gravd fram fra den arktiske permafrosten under en to-ukers ekspedisjon i juni 2008, ledet av dr. Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Blant de andre 11 ekspedisjonsdeltakerne var også dr. Patrick Druckenmiller fra Alaska Universitys Museum Of The North - en av verdens fremste autoriteter på havøgler.

Funn på siste dag

Dr Patrick Druckenmiller med fossilet (Foto: Atlantic Productio

Patrick Druckenmiller en av verdens fremste havøgleforskere.

Foto: Atlantic Productions

Forskerne skapte store overskrifter i 2007, da de gravde ut skjelettet av en annen pliosaur i det samme området. På 2007-ekspedisjonens siste dag fant teamet flere store knokler et par kilometer fra det første funnet. Teamet merket stedet og foretok en GPS-peiling, og vendte tilbake sommeren 2008 for å grave ut knoklene.

Det de ikke visste, var at dette nye fossilfunnet var enda større og mer betydningsfullt enn pliosauren de hadde oppdaget året før.

Les: Predator X

Hør: Jørn Hurum forteller om pliosaurer i 2008.