Hopp til innhold

Styrer kunstig arm med tankene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tim Hemmes ble lam for sju år siden, nå rører han kjæresten med ei kunstig arm styrt av hjerneaktivitet.

30 år gamle Hemmes ble lam fra halsen og ned etter en motorsykkelulykke i 2004.

Gjennom et prøveprosjekt som benytter seg av såkalt BCI (brain-computer interface), har Hemmes nå klart å kontrollere en ekstern mekanisk arm ved hjelp av tankekraft.

Lenker egen bevegelse til retningsforandring

I august fikk Pennsylvania-mannen festa et elektrodesystem på størrelse med et frimerke på hjernens overflate.

I løpet av den neste måneden trente Hemmes intensivt ved UPMC Rehabilitation Institute. Ved å forestille seg at han rørte på tommelen kunne han bevege objekter på en skjerm til den ene siden, og ved å prøve å bøye albuen kunne han bevege dem til den andre siden.

Nervecellene sender beskjed om at Hemmes prøver å røre på ulike kroppsdeler til ei datamaskin, som dermed omgjør tanke til handling.

– Han assosierte spesifikke motor imageries med det ønska bevegelsesmønsteret, sier Wei Wang som er professor ved Pitt School of Medicine til Medical Express.

Wang, som har vært med på å overvåke prosjektet, forklarer at dette krever tålmodighet og konsentrasjon, og at det ble enklere for Hemmes å gjøre dette med litt trening.

– I fremtida vil vi prøve andre tilnærmingsmetoder, som for eksempel å simpelthen la brukeren tenke "opp" for å bevege noe oppover.

– Jeg har ikke ord

Etter å ha trent i fire uker var Hemmes i stand til å røre på en kunstig arm montert på en sokkel. Under den siste seansen før elektrodene ble fjerna førte han først arma opp mot Wangs hånd, før han strakk den mot kjæresten Katie Schaffer og rørte ved henne.

– Det var ikke min arm, men det var min hjerne og mine tanker - jeg bevega noe. Jeg har ikke ord for å beskrive hva jeg følte i den situasjonen, sier Hemmes til Telegraph.

– Det å se Tim styre arma mot kjæresten sin og røre henne var en uventa og rørende bonus for alle oss som har vært involvert i prosjektet, sier Michael Boninger som er sjef ved rehabiliteringssenteret til Medical Express.

Han sier at den første testrunden styrker trua på BCI-teknologiens potensial.

– Det hjelper ikke bare ryggmargsskadde til å bli mer uavhengige, men forsterker også deres fysiske og følelsesmessige bånd til familie og venner.