Hopp til innhold

– Smarttelefon-brukere er for naive

Antallet virus- og spionprogrammer rettet mot smarttelefoner øker stadig. Samtidig oppfører mange nordmenn seg som «unger i en godtebutikk», mener sikkerhetsekspert.

Apple iPhone 4 & Samsung Galaxy S

Nordmenn er altfor naive når det gjelder hva de laster ned på smarttelefonene sine, mener sikkerhetsekspert.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

– Vi går «bananas» når det gjelder mobil-applikasjoner. Mange laster ned apper de ikke bruker, lar være å oppdatere dem, og lar programmene ligge på telefonen uten å vite hva slags informasjon de henter ut, forteller seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til NRK.no.

Flere store antivirusselskap, deriblant Symantec og F-secure, advarer mot det de selv kaller en «dramatisk økning» i antallet nyoppdagede virusprogrammer rettet mot smarttelefoner. Også Nasjonal sikkerhetsmyndighet har i flere rapporter påpekt et økende trusselnivå mot mobiler og nettbrett.

– Det finnes til og med apper som tar opp telefonsamtalene dine uten at du vet det, sier den svenske IT-eksperten Jonas Thambert til DN.se.

Les også: Facebook kan lese tekstmeldingene dine

Bruk sunn fornuft

Vidar Sandland, seniorrådgiver Norsis

Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsis, ber smarttelefon-eiere bruke sunn fornuft.

Foto: Ida Hjerkinn

Ifølge F-secure ble det bare i desember i fjor oppdaget 1639 nye virusvarianter rettet mot Android-telefoner, mens antallet målrettede digitale angrep skal ha økt med 400 prosent i 2011 i forhold til året før.

Vidar Sandland mener imidlertid at problemet foreløpig ikke er så utbredt som antivirusselskapene gir uttrykk for.

– I de tilfellene vi har hørt om, har applikasjoner gitt uvedkommende tilgang til deler av telefonen uten at det nødvendigvis har ført til at informasjon har blitt misbrukt.

Les også: Smarttelefoner på klagetoppen hos Forbrukerrådet

Han påpeker likevel at smarttelefon-eiere må bruke sunn fornuft, og at den økende populariteten stadig stiller høyere krav til brukeren.

– Foreløpig er ikke telefonvirusene laget slik at de utnytter sårbarheter, som på en PC hvor du kan bli rammet bare ved å åpne et infisert Word-dokument, forklarer seniorrådgiveren.

– På en telefon må du bevisst klikke på en lenke og installere et program for at uvedkommende skal få tilgang. Derfor gjelder det å tenke seg om to ganger før man laster ned noe.

Les også: Stadig flere klager på mobil og data

Naive nordmenn

Ifølge Sandland er mange nordmenn altfor naive når det gjelder hva de installerer på smarttelefonene sine.

– Vi er som unger i en godtebutikk, sier han, og anbefaler telefoneiere å avinstallere apper de ikke bruker.

Brukernavn, passord og kredittkortdetaljer er blant informasjonen kriminelle kan få tak i via telefonen din, og enkelt kan selge videre.

Les også: Spenn bein på mobiltyven

Har du først fått ondsinnet programvare på telefonen kan det være vanskelig å oppdage. Ifølge sikkerhetseksperten er de fleste sikkerhetsprogrammer for smarttelefoner dårlige til å oppdage truslene.

– Pleier du å laste ned veldig mange apper, bør du nok ha et antivirusprogram – det øker i alle fall sjansen for at noen av virusene oppdages. Men du må huske på at det er du som bruker som selv godkjenner applikasjonen, og det er sjelden antivirusprogrammet vil krangle på det, forklarer Sandland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Google Market Makeover

En gjennomsnittlig Android-bruker har fire prosents risiko for å få virus via apper han laster ned fra Android Market, hevder sikkerhetsselskapet Lookout.

Foto: Ap

Android spesielt utsatt

Det er spesielt eiere av Android-telefoner som må være på vakt når det gjelder ondsinnet programvare. For mens Apple kontrollerer alle programmer som selges gjennom deres App Store for Iphone og Ipad, har Google åpen kildekode og ingen forhåndskontroll på appene som tilbys gjennom Android Market.

Ifølge sikkerhetsselskapet Lookout har en gjennomsnittlig Android Market-bruker fire prosents risiko for å rammes av virus i løpet av et år, skriver DN.se.

Les også: 25 år siden det første dataviruset

– Brukere bør også være svært forsiktige hvis de installerer applikasjoner de finner utenfor Android Market, for eksempel på en hjemmeside. Ingenting er 100 prosent sikkert, verken for Iphone- eller Android-brukere, men kjøper man appene sine direkte fra App Store eller Android Market er i alle fall sjansen større for at ondsinnet programvare oppdages tidligere, mener Sandland.

Hvis uhellet først har vært ute, er heldigvis virus- og spionprogrammene i de fleste tilfeller relativt enkle å bli kvitt. Alt du trenger å gjøre er å ta en sikkerhetskopi av alle bilder, kontakter og annen personlig informasjon du ønsker å beholde. Deretter går du tilbake til fabrikkinnstillinger på telefonen, og synkroniserer den på nytt.

– Så må du installere alle programmer på nytt, men da ligger du selvfølgelig unna appen som ga deg viruset, legger seniorrådgiveren til.