Shampoflaske kan bli brannbombe

De bittesmå shampoflaskene som flyselskapene godtar ombord i fly, er alt du trenger for å lage en katastrofal brannbombe.  

Ragnhild Sleire Øyen og Leiv K Sydnes
Foto: NRK

Brann på kjemilab
Foto: NRK

En liten skvett med brennbar væske er alt som trengs for å lage en potensielt katastrofal brann ombord i et fly. Ifølge kjemiprofessor ved Universitetet i Bergen er de små shampoflaskene som flyselskapene ønsker velkommen ombord i flyene mer enn store nok til å lage skade. Alt en potensiell terrorist trenger å gjøre, er å bytte ut innholdet. 

Boks med bensin

I 2002 skjedde nettopp det. Da styrtet et kinesisk fly i havet ved Dalian, øst for Beijing. Alle 112 ombord omkom. Etterforskningen viste at en passasjer trolig hadde brukt en Cola-boks til å smugle bensin ombord i flyet og tent på. 

Sikkerhetsansvarlig hos Avinor, Ole Folkestad, er likevel ikke bekymret. Han innrømmer at sikkerhetssystemene ikke er vanntette. 

Finner metall

Kontrollene som gjennomføres på norske flyplasser i dag er best egnet til å finne gjenstander av metall.

- Vi er ikke helt fornøyd med den sikkerhetskontrollen man har mot det som bæres på kroppen og ikke er metall, sier Folkestad.

Tester teknologi

Flere nye tekologier, som sniffermaskiner og kroppsscannere er nå under utprøving. Men ifølge sikkerhetseksperten er teknologien fortsatt ustabil og det vil derfor ta litt tid før utstyret blir i vanlig bruk på norske flyplasser. 

- Men hvor sikre kan egentlig disse kontrollene bli? 

- Hvis vi skal bli helt sikre på at ingen tar noe farlig med ombord, må vi nok kle av passasjerene, mener han.

 

 SE: Væskeforbudet gjør ikke fly sikre

 

Hva mener du kan bedre flysikkerheten?  Si din mening på debattforumet