Hopp til innhold

Norsk kart knuser Google

Nå kan du se slottets "hemmelige hage" eller ditt eget hus i tre dimensjoner. Utseendemessig slår den nye norske kartjeneste Google Earth ned i støvlene.

Slottet i 3D
Foto: myVR-Software

Test det selv her (trykk på 3D).

Har du latt deg fascinere av kornete sattelittbilder av huset ditt? Nå kan du se på det fra alle vinkler. I det nye kartet som lanseres torsdag kan du zoome, snu og vende på omgivelsene som du selv vil.

I nettleseren

Google Earths er søkeselskapet Googles verdensledende karttjeneste hvor hvor du kan zoome inn på et hvilket som helst sted på jordkloden. For å utnytte alle funksjonalitetene må du ha et eget program som har gjort det litt tungvint å bruke. Den norske karttjenesten kan kjøres rett i nettleseren din f.eks Internet Explorer eller Firefox.

- Vi overtar der Google Earth stopper, sier administrerende direktør Rune Fjellvang i myVR-software offensivt.

Fotorealistisk

3D bilde av Oslo
Foto: myVR-Software

I motsetning til Google Earths såkalte "street view" kan du ikke se på bygningene nedenfra. Men den norske konkurrenten ser til gjengjeld helt fotorealistisk ut.

- Det er neste steg å komme dit ned, sier Fjellvang og forklarer at man må ta bilder nedenfra for at kartet skal se bra nok ut fra bakkenivå.

Foreløpig er det Stor-Oslo som er lagt inn og Oslo sentrum ser mye bedre ut en småhusene i forstedene. Selskapet vil i tur og rekke legge ut de tolv største byene i Norge.

- Trondheim kommer i løpet av en uke eller to, lover Fjellvang.

- Verdens største

Kartet er satt sammen av 150 000 bilder over et 600 kvadratkilometer stort område.

- Det er den største 3D-modellen i verden på nettet. Større enn den hittil største modellen av Berlin på Google Earth.

Hver bygning er automatisk satt satt sammen av 60 til 90 skråbilder tatt fra fly i ulike vinkler. Kameraet har en oppløsning på 20 millioner punkter noe gir en oppløsning på 8 cm per punkt. Teknologien stammer i følge Fjellvang fra målsøkesystemet til de svenske Saab-missilene.

LES MER: Framtidas kart