Hopp til innhold

Framtidas veiviser

Framtidas GPS er rett rundt hjørnet.

GPSen i bilen vil inneholde både bilder og video
Foto: Blom ASA

Mange har opplevd feriemarerittet: Mor, far og unger er på biltur i Europa. Far svetter og banner bak rattet, mens mor febrilsk bretter og vrir på det store Europakartet- de finner ikke riktig vei. Snart hyler ungene i baksetet og krangelen i forsetet når nye høyder nedover en ukjent europavei.

Ta til venstre nå

I dag blir vi loset fra A til Å av en vennlig, men noe mekanisk stemme, rundt på ukjent vei. De satelittstyrte GPSene har på rekordtid invadert norske dashbord. Fram til nå har dette nye bilkartet vært grafiske veikart med piler, men nå tar utviklinga ett nytt byks.

Framtidas kart

Framtidas kart er digitalt, gjerne mobilt og ekstremt brukervennlig. Nå byttes det grafiske veikartet ut med ekte bilder av omgivelsene utenfor bilen. Både stillbilder og video vil bli tilgjengelig. Når en tysk turist kjører forbi Oslo rådhus er det ikke noen tvil om at han er på rett sted.

Litt lenger ned framtidsveien er det trolig at de aller fleste kart har flyttet inn i mobiltelefonen. Fra den kan du også laste ned all mulig info; om f. eks når Munch-museet åpner, når neste trikk kommer, eller du kan se en video om tilbudet i Oslo.

3D kart av området rundt Oslo rådhus
Foto: Blom ASA

Verden i 3D

Framtidas kart blir også et nyttig verktøy for byplanleggere, arkitekter og kommuner. De kan kombinere virkelige bilder med laserbilder og bygge 3D modeller av området de er interessert i. Slik kan man se hvordan ett nytt bygg vil spille på lag med omgivelsene eller hvilke konsekvenser den planlagte hyttegrenda vil få.

VIDEO: Framtidas kart

Mer om dette får du i Schrödingers katt kl. 19.30 i kveld på NRK1.

Suksess på skråplanet

For å ta litt av utviklinga på pulsen besøkte Schrödingers katt det norske firmaet Blom ASA. Selskapet har i løpet av de siste åra hatt stor suksess med sine kart tjenester og har fotografert de 1000 største byene i Europa fra småfly.

Slik kommer de nærmere enn for eksempell Google Earth, som er basert på satelittbilder fra verdensrommet. Oppløsningen på bildene blir større og bildene tas fra flere vinkler og på skrå - slike skråbilder brukes på kart-tjensten til Gule sider.

Se andre framtidskart: selskapet Earthmine