Hopp til innhold

- Mareritt kan være livsviktige

Spørsmålet om hvorfor vi drømmer er tema i BBC-dokumentaren «Why do we dream?». Stadig bryter forskere gjennom med ny kunnskap om hjernen og drømmenes livsviktige funksjon.

Sovende barn.
Illustrasjon: Colourbox

Drømmer slutter ikke å fascinere oss og forskerne nærmer seg stadig ny innsikt i hvordan drømmer virker og hvilken rolle de spiller.

I dokumentaren «Why do we dream?» får vi et møte med det nyeste innen drømmeforskning.

Se «Schrödingers katt»:

Direkte 3. juni kl. 19.45: «Why do we dream?»

Drømmer i ulike søvnfaser har ulik funksjon. Det har vært kjent en stund at for store mengder av den typen drøm som foregår i REM-søvnen, henger sammen med depresjon, men dypsøvnen er fortsatt svært gåtefull. Den har i hvertfall en positiv effekt og øker selvfølelsen.

Trener oss i kampen for å overleve

Professor Antti Revonsuo ved Universitetet i Turku, Finnland, har studert barns mareritt. Han mener vonde drømmer kan være livsviktige for mennesker og menneskeheten i et vidt perspektiv.

I den britiske dokumentaren forteller han at vi har arvet marerittene om ville dyr og monstre fra våre forfedre. De trener oss opp i kampen for å overleve stressende hendelser, og mens vi vokser opp erstatter vi drømmene om villdyr og monstre med mer moderne trusler.

Flere drømmeforskere bekrefter at selv marerittene har en positiv funksjon. Hvis du opplever noe vondt, kan det være bra å drømme om det etterpå. Drømmene forbereder oss på situasjoner vi kan møte i igjen i virkeligheten.

- De som drømmer om det som skjedde, ender opp med å takle situsjonen bedre neste gang, sier professor Robert Stickgold ved Center for Sleep and Cognition i Boston, USA.