Hopp til innhold

Polarfronten over Lillestrøm

Det internasjonale polaråret må være ett av de lengste åra i historien. Det startet i mars 2007 og var ikke over før mars 2009. Nå skal året sammenfattes og oppsummeres når polarforskningsfronten samles til sin største konferanse noensinne.

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Og det to år lange polaråret var et travelt år. I både Arktis og Antarktis ble det målt, observert eksperimentert og forsket for over 2,5 milliarder kroner. Nå er de første resultatene klare, og de legges fram på Oslo Science Conference i Lillestrøm denne uka.

- En sjelden gang sier man at nå skal vi prøve å gjøre de tingene som vi ikke får til dersom ikke mange nasjoner opptrer samlet, sier leder for konferansekomiteen Olav Orheim.

Se Direkteoverføring fra IPY-OSC

50.000 forskere

Det er 50 år siden forrige gang polarforskerne samlet kreftene på denne måten, og denne gangen har nærmere 50.000 forskere og teknikere fra 60 land vært innvollvert. Dette har gitt muligheten til å gjennomføre prosjekter som ingen institutter eller nasjoner kunne ha klart alene.

Et eksempel er at forskerne lenge hadde ønsket å forstå dynamikken i Polhavene, forteller Orheim. Hvordan havstrømmene bringer vann inn og ut av polområdene og hvordan hav og is er koblet til atmosfæren.

- Skal det måles med rimelig sikkerhet, må vi samtidig måle alle havstrømmene med en mengde bøyer, vi må sette opp masse automatiske stasjoner på drivisen og på kysten rundt polhavet, vi må måle alle elvene som renner inn i polhavet fra det sibirske kontinent og alt det som renner ut mellom de canadiske øyene og i Framstredet. Alt i alt krevde det at vi brukte omtrent alle verdens forskningsisbrytere samtidig der oppe, i tillegg til ubåter, fly og bakkemannskap.

Felles løft for krillen

Et annet mål var å få en oversikt over fiskebestander og dyreliv i Sørishavet.

- Skal man måle på krill med kun ett forskningsfartøy, risikerer man å bare måle på den samme krillstimen mange ganger, sier Orheim.

- Denne gangen var det 17 forskningsfartøy som målte samtidig. Dette er bare mulig når vi blir enig om å gjennomføre et felles løft.

Polarforskere fra Malaysia

I løpet av Oslo Science Conference som går av stabelen denne uka i Oslo og Lillestrøm, skal over 2200 rapporter og foredrag legges fram. Og dette er bare begynnelsen. Rundt om i verden bearbeides for tiden alle dataene fra Polaråret, og konklusjoner og oppdagelser ventes å tikke inn i årene som kommer. Og det er ikke bare de pollagte polarnasjonene som har deltatt.

- Det kommer blant annet forskere fra Malaysia. De ønsket å sammenligne evolusjonen i polarområdene med evolusjonen rundt ekvator, særlig hastigheten på evolusjonen, forteller Orheim.

- Jeg tror det kan bli svært interessant å høre hva de har funnet ut. Og litt morsomt. For Malaysiske forskere er jo ikke akkurat det vi forbinder med polarforskere.

Se Direkteoverføring fra IPY-OSC