Hopp til innhold

Papirfly fotograferer fra verdensrommet

– Trodde aldri flyet skulle overleve nedfarten, sier romentusiast John Oates til NRK.no

Verdensrommet sett fra et papirfly

Dette bildet er sydd sammen av mange små bilder tatt av papirflyet Vulture I.

Foto: theregister.co.uk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Enkelte prosjekter starter i det små, for så å ende opp som noe helt spesielt. PARIS (Paper Aircraft Released Into Space) er et sånn prosjekt.

Fra heliumballong til fotofly

Rompapirfly

Steve Daniels, John Oates og Lester Haines med Vulture I.

Foto: The Register

To romentusiaster fra England starta med en vag idé om at de ville sende en heliumballong opp i verdensrommet. Lester Haines og John Oates presenterte idéen på The Register, teknologinettstedet der de to jobber.

– Vi starta med tanken om en heliumballong i rommet. Leserne engasjerte seg kjapt, og foreslo at vi skulle la ballongen ta med seg et papirfly, forteller Oates til NRK.no.

En av leserne, Steve Daniels, tilbød seg å lage en APRS-sender som ville gjøre flyet sporbart. Tremannsteamet bygde flyet av tynne plater og papir, utstyrte det med foto- og videokamera, og festa det til en heliumballong.

Over all forventning

Spania sett fra papirfly

Sånn ser Spania ut fra et papirfly.

Foto: The Register

28.oktober dro de til et øde område vest for Madrid for å sende ballongen og flyet, som fikk navnet Vulture I, til værs. Oates forteller at de hadde god tro på at den første delen av planen - turen opp til rommet - skulle gå greit.

Og det gjorde den. Neste del av prosjektet, nedflygning og fotografering, var de derimot mindre trygge på.

– Vi trodde det skulle bli nesten umulig å spore flyet på vei ned. At flyet skulle overleve et fall på 30 kilometer så vi også mørkt på. I tillegg vurderte vi det som usannsynlig at vi skulle få noe særlig med bilder, batterier trives dårlig i 60 minusgrader, sier Oates.

Men bilder ble det, mange også. I 30 kilometers høyde eksploderte heliumballongen og flyet starta sin ferd mot Jorda. En ferd som ble behørig dokumentert av et Canon PowerShot A560 og et Kodak Zx1.

Se videobilder fra Vulture I her:

Kom uskadd fra nedfarten

Den nitti minutter lange nedfarten endte i en skog bare 180 kilometer fra stedet flyet ble sendt opp. Til teamets store overraskelse var flyet godt som nytt, bortsett fra et lite hull på den ene vingen.

Oates, Daniels og Haines var også strålende fornøyde med at kameraenes minnekort var fulle av bilder som i disse dager går sin seiersgang i medier verden over.

PARIS-prosjektets suksess har gitt romfartsentusiastene blod på tann.

– Vi må nok i gang med et nytt prosjekt om ikke lenge. Vi har noen idéer, men skal holde dem hemmelig en stund til, avslutter Oats.