Hopp til innhold

Hardfør kakerlakkart oppdaget i New York

Den nye kakerlakkarten som kan overleve vinterkulda, har for første gang dukket opp i USA.

Periplaneta japonica

I motsetning til de innfødte huskakerlakkene i New York tåler Periplaneta japonica å bevege seg utendørs i kaldt vintervær.

Foto: AP Photo/University of Florida

«Periplaneta japonica», eller «japansk kakerlakk» som den også kalles, har aldri tidligere vært registrert i USA.

Trives i kulda

Til nå har det hardføre skadedyret kun vært påvist i asiatiske land, men nå har amerikanske biologer slått fast at kakerlakken er blant de ferskeste immigrantene til New York.

Det er en utbredt myte at kakerlakker kan overleve en atomkrig, men i motsetning til de innfødte artene i New York, er Periplaneta japonica i stand til å overleve utendørs i vintertemperatur.

– Vi har flere eksempler på at arten klarer seg bra i kaldt klima, så det er sannsynlig at den kan overleve utendørs i New York om vinteren. Spørsmålet er hvor godt den vil trives i den skitne snøen, sier biolog Jessica Ware til nyhetsbyrået AP.

Hun og kollegaen Dominic Evangelista har publisert funnene sine i den siste utgaven av tidsskriftet Journal of Economic Entomology.

Blindpassasjer i planter

Nykommeren ble første gang observert av en skadedyrbekjemper som jobbet langs turistattraksjonen High line park.

Parken er en gammel jernbanelinje som går over bakkenivå og som er skapt om til et grøntområde.

High line park

Her i High line park i New York ble den hardføre kakerlakken funnet av en skadedyrbekjemper.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Det er i forbindelse med beplantningen av denne parken man tror at den uvelkomne gjesten har tatt følge med importerte planter og plantejord.

– Amerikanske gartnerier har både hjemlige og fremmede planter. Det er ikke å dra det for langt å anta at det er kilden, sier biologene.

Holdes i sjakk

Biologene understreker at det er for tidlig å kunne fastslå om den nye arten vil invadere for fullt.

– Fordi denne arten er veldig lik de artene som allerede lever i urbane områder, vil de trolig konkurrere med de andre artene om mat og levekår, sier Evangelista til AP.

Dette vil føre til at kakerlakkene får mindre tid til å føre slekta videre, noe som igjen vil holde bestanden nede, tror biologene.

Professor i urban entomologi (læren om insekter red.anm.) Michael Scharf ved Purdue-universitetet i Indiana, sier det likevel er grunn til å være på vakt.

– For at arten skal kunne regnes som invasiv, må den flytte inn og utkonkurrere andre arter. Det er ingen bevis for at det er tilfelle her, men det betyr ikke at vi ikke skal bekymre oss, sier Scharf.

Frykter ikke hybrider

Petter Bøckman

Zoolog Petter Bøckman sier det er lite vi kan gjøre for å forhindre at kakerlakker slår seg ned i Norge.

Foto: UiO

Det finnes omtrent 4000 arter av kakerlakker i verden. Forskere ved Rockefeller-universitetet i New York har sett på hvordan artene skiller seg fra hverandre.

De første funnene fra det nasjonale kakerlakkprosjektet viste at kakerlakker, som menneskene som bor i New York, helst blir boende i bydelen de er født i.

En kakerlakk fra Upper east side på Manhattan skiller seg genetisk fra en artsfrende fra Upper west side, skrev Wall Street Journal i september i år.

Kakerlakkene har også vist seg å utvikle seg i kampen for å overleve. I en studie publisert i mai i år kom det fram at kakerlakkene har blitt immune mot visse midler som brukes av skadedyrbekjempere.

Men biologene frykter ikke at Periplaneta japonica skal pare seg med lokale varianter og på den måte skape en superhybrid.

– Hannen og hunnens kjønnsorgan passer sammen som en nøkkel og et nøkkelhull og varierer mellom artene. Så vi går ut fra at de ikke vil passe med hverandre, sier Evangelista.

– Må fryses eller bestråles

I Norge finnes det kun én frittlevende art, skogkakerlakk. Denne trives, som navnet tilsier, best utendørs i naturen.

– Det er en liten og fredelig kakerlakk som vi som bor i byen ikke trenger å bekymre oss for, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo til NRK.no.

Han har ikke foreløpig ikke registrert at Preiplaneta japonica har dukket opp i Norge. Men han sier at jo mer bereiste vi blir, jo større er risikoen for å dra med oss hjem uvelkomne huskakerlakker.

– Man må enten fryse kofferten eller utsette den for sterk radioaktiv stråling om man skal forsikre seg mot det, sier Bøckman som legger til at vi stadig vekk blir invadert av fremmede dyrearter.

– Det skjer hele tiden. Bare se på kongekrabben og løkkemaneten. Men vi er heldigvis ikke like utsatt som andre land fordi vi ligger såpass langt nord hvor det er vanskelig å etablere seg. Det krever helt spesielle tilpasninger å slå seg ned her, sier zoologen.