NRK Meny
Normal

Norsk supervåpen skal redde marinen

Det fyker avgårde i 900 km/t, smetter mellom øyer og skjær, og er usynlig på radaren. For det nyutviklede norkse missilet NSM er nemlig verdens mest avanserte sjømålsmissil.

Naval Strike Missile
Foto: Kongsberg Defence & Aerospace

Naval Strike Missile (NSM) er navnet som i framtida skal skremme vannet av enhver kaptein. Det nyutviklede missilet er et fire meter langt ubemannet jetfly, og betegnes som verdens klart mest avanserte sjømålsmissil.

Det er Kongsberg defence & aerospace som har utviklet våpnet, og der sies det at missilet kan skyte i senk ethvert moderne krigsskip. De sier NSM vil bety er revolusjon for krigføring til sjøs, og mener missilet har tekniske finesser som gjøre det mer presist, enn våpen som brukes i dag.

Overlister fienden

NSM skal blant annet ikke kunne la seg lure til å treffe noe annet enn det forhåndsprogrammerte målet. Foran på missilet er det nemlig en infrarød sikteenhet, som kan gjenkjenne målet selv i stummende mørke eller dårlig vær.

Ifølge ryktene skal NSM ha egenskaper som kan overliste alle de vanlige forsvarsmekanismene moderne krigsskip er utstyrt med.

Visstnok skal det blant annet være utstyrt med radarjamming og en beskyttelse mot elektromagnetiske bølger.

Ubemannet jetfly

Missilet har også den fordelen at det kommer hurtig og overraskende på fienden. Det kan avfyres på 120 kilometers avstand og styre uhindret mellom øyer, gjennom trange daler og over fjell på veien mot målet.

NSM fyres av med en rakettmotor, men så snart missilet er oppe i lufta, faller rakettmotoren av og en jetmotor overtar. Ved hjelp av små styrevinger kan missilet så manøvrere hurtig og presist. Det har innebygde kart som sikrer at det kan nå målet helt på egen hånd.

En annen teknologisk finesse er stealth-egenskapene som gjør NSMen nærmest usynlig på radar.

Flere store prosjekt

Kongsberg-gruppen har også inngått et samarbeid med den amerikanske flyprodusenten Lockheed Martin om å utvikle en variant av Naval Strike Missile, Joint Strike Missile , til å bli et våpen som også kan brukes på de nye jagerflyene, Joint Strike Fighter . Samarbeidet skal være uavhengig av om Norge velger å kjøpe amerikanske fly. For ifølge våpenprodusentene skal JSM lages slik at det også kan brukes på Jas Gripen og Eurofighter .

Det nye missilet er forøvrig et ledd i den enorme fornyelsen hele det norske forsvaret er inne i. De nye fregattene i Nansen-klassen og de nye kystkorvettene, som feilaktig kalles for MTB, i Skjold-klassen, sørger nå for at Norge har fått de aller mest moderne krigsskipene som er å finne på verdenshavene.

Når disse båtene nå i tillegg utstyres med NSM-missilet, vil de kunne utgjøre både en stor militær makt, og en viktig politisk maktfaktor.

SE: Verdens mest avanserte sjømålsmissil

Historisk fornyelse

Nyvinningene til sjøs representerer forøvrig den tredje store fornyingen det norske sjøforsvaret har vært gjennom. Den første ble gjennomført i perioden 1895 – 1905. Da så også de første pansrede krigsskipene dagens lys.

60 år senere skiftet Norge for andre gang ut hele marinen. I perioden 1960 – 1968 ble det kjøpt inn fregatter, korvetter, MTBer og ubåter. Prislappen den gang var på drøyt 800 millioner kroner. Den summen var så enorm at amerikanerne betalte halvparten av regninga.

LES OGSÅ: MTBer imponerte US Navy

Naval Strike Missile - fra prøveskyting i California

NSM prøveskytes i California

Foto: Kongsberg Defence & Aerospace