MTBer imponerte US Navy

De nye, norske MTB’ene har et skrog som tar pusten fra den amerikanske marine.

Fordekket KNM Storm
Foto: NRK

Høytstående representanter fra den amerikanske marine trodde knapt det de så. I mai kom en delegasjon til det norske verftet Umoe Mandal, for å se med egne øyne om det nye, norske kompositt-skroget var like sterkt som ryktene ville ha det til. Og amerikanerne ble grundig overbevist.

 

Skrog som sprettball

Et 55 kilo tungt prosjektil ble sluppet fra stor høyde ned på to skrogprøver. Den ene prøven var av aluminium, laget for å etterligne skroget på et vanlig krigsskip. Prosjektilet gikk rett gjennom skroget, og etterlot seg et perforert hull.

Det samme prosjektilet traff komposittmaterialet og oppførte seg nærmest som en sprettball. Skroget forble intakt og nesten helt skadefritt, og det var dette som overbeviste amerikanerne.

SE SELV: Tester skroget på MTBene

 

Spesialmateriale 

Forsvarets nye MTB’er er laget utelukkende av sandwich-kompositt, som er et lett kjernemateriale dekket med glassfiber på begge sider. Resultatet er et skrog som veier nesten ingenting, og som tåler enorme krefter. I tillegg har skroget også oppdrift, noe som gjør det umulig for et slikt skip å synke.

Skrogtesten viser en av flere hemmeligheter bak forsvarets nye MTB- klasse. Fartøyene tåler store påkjenninger og de har enorm motorkraft, faktisk like mye som to passasjerfly. Båtene er derfor i stand til å oppnå hastigheter på over 60 knop. Det gjør dem til verdens raskeste krigsskip, dersom de blir tatt i bruk.

For Forsvarsjef Sverre Disen har som kjent gått inn for å legge båtene i opplag allerede før de er ferdige.

LES: Frykter for Forsvarets framtid

 

SE: MTB-ene: Verdens raskeste krigsskip

 

Støping av MTB

Skroget til MTBene støpes uten sømmer eller skjøter

Foto: NRK