Hopp til innhold

Nå kan du lage din egen «cyborg»

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En amerikansk webside tilbyr verktøy som gjør det mulig å «styre» en levende kakerlakk ved hjelp av en app.

RoboRoach

Slik ser prototypen på «RoboRoach» ut. Etter flere år med research og utvikling, skal alle bugs være ute av systemet. Unntett ett, da.

Foto: Backyard Brains

– Har du noen gang gått nedover gangen på skolen eller jobben din med din egen fjernstyrte kakerlakk?

Slik begynner salgspitchen på internettsiden «Backyard Sience», et prosjekt noen studenter ved University of Michigan står bak. De vil gi deg muligheten til å skape din egen «cyborg», altså en kybernetisk organisme, i ditt eget hjem.

I klartekst betyr det at du kan kontrollere en kakerlakks bevegelser med en fjernkontroll, ved å operere en mikrochip på insektet.

I videoen over kan du se at inngrepet ikke er veldig komplisert, selv om man nok bør ha en stø hånd.

– Disse gutta er ekte vare

NRK.no trodde dette var for godt til å være sant, så vi tok en prat med Petter Bøckman ved Oslo Naturhistoriske Museum. Han går hundre prosent god for prosjektet.

– Dette er grei og kurant neurokirurgi på en kakerlakk. Disse gutta er ekte vare, forteller han NRK.no.

Bøckman forklarer at man ikke «fjernstyrer» kakerlakken direkte, men gir den gale sanseinntrykk, ved å sende ut pulser som utløser antennesignaler.

– I kakerlakkens verden oppleves det som om den dunker borti noe med antenna. Etter en kort stund ser den ut til å skjønne at noe er galt, den får jo sanseinntrykk fra andre kroppsdeler også, og begynner å ignorere signalene fra antennene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dårlig hukommelse

Roboroach

Ved hjelp av appen som følger med i gjør-det-selv-pakka, kan du styre en kakerlakk i noen minutter.

Foto: Backyard Brains

Heldigvis for den personen som sitter med fjernkontrollen, har ikke kakerlakker veldig god hukommelse.

Etter noen minutter vil insektet tilpasse seg, og la være å følge sanseinntrykkene. Men hvis man kobler fra brikken og lar kakerlakken ære i fred 20 minutter, vil den glemme det den har opplevd. Så er det bare å begynne moroa igjen.

Etter noen dager vil kakerlakken huske det så godt at den ikke vil være «brukbar» lenger.

– Etter 2–7 dager vil simulasjonen stoppe å virke. Da kan du klippe ledningene og pensjonere kakerlakken din, så den kan bruke resten av sine dager på å spise salat og lage flere kakerlakker, heter det på nettsiden.

«Backyard Brains» kjører i disse dager en kampanje for å få finansiere utgivelsen av «RoboRoach». For 100 dollar (576,29 kr) får du et gjør-det-selv-sett.