Hopp til innhold

Millioner av Linkedin-passord lekket på nett

– Vi har fått meldinger om at rundt 6,5 millioner Linkedin-passord er blitt lekket på nett. Vi ber folk om å forandre passord så fort som mulig, sier seniorrådgiver Tone Bakås i NorSIS til NRK.no.

LinkedIn

Linkedin er et av verdens største sosiale nettverk med over 70 millioner brukere. Nettverket brukes til å finne jobber, ansette eller bli oppdaget. Nå er flere millioner passord på avveie.

Foto: Paul Sakuma / Ap/NTB Scanpix

Tone Hoddø Bakås, Norsis

Tone Hoddø Bakås ved Norsk senter for informasjonssikring oppfordrer brukere av Linkedin til å forandre passord så raskt som mulig.

Foto: Ida Hjerkinn

Over 500 000 nordmenn har profil på det forretningsbaserte sosiale nettverket Linkedin. Nå meldes det om at 6,5 millioner passord er lekket på nettet.

Passordene skal være lekket på et russisk hackernettsted. Muligheter for id-tyveri og virusspredning blant brukerne er stor.

Skift passord!

– Vi har fått meldinger om at rundt 6,5 millioner Linkedin-passord er blitt lekket på nett. Vi ber folk om å forandre passord så fort som mulig, sier seniorrådgiver Tone Bakås i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) til NRK.no.

Telenors sikkerhetsavdeling bekrefter informasjonen på Twitter.

– Vi har indikasjoner på at hashede passord fra Linkedin er lekket offentlig på nettet. Vi anbefaler brukere av Linkedin å skifte passord, heter det i Twitter-meldingen.

Bakås sier til NRK at tallet 6,5 millioner ikke er bekreftet, men at flere millioner passord er lekket er sikkert.

– Jeg har snakket med flere sikkerhetseksperter som har funnet disse passordene lekket på hackersider og blogger, sier Bakås.

Bruker ofte passordet flere steder

Hun opplyser om at flere ser på Linkedin som et jobbverktøy, og dermed bruker samme passord på det sosiale nettverket som de gjør andre steder.

– Mange bruker samme passord på LInkedin som de gjør på Facebook eller på nettbanken. Bytt passord med en gang, gjerne til noe vanskelig. En setning eller lignende er det beste, sier Bakås.

Passordene som er lekket er såkalte hashede passord, noe som vil si at passordene ikke kan leses i klartekst, men kan tas ut ved hjelp av et knekkeprogram.

Lengre passord vil altså være vanskelig å knekke. Onsdag formiddag skal over 200 000 passord allerede være knekt.

Mariann Schiefloe, markeds- og kommunikasjonssjef i Centerpoint.

Mariann Schiefloe er en av dem som skiftet passord på Linkedin i dag.

Foto: Centerpoint
– Det er som å miste mobiltelefonen

Mariann Schiefloe er kommunikasjonsdirektør i Centerpoint og bruker Linkedin aktivt. Hun mener en passordlekkasje på nettstedet ville være som å miste mobiltelefonen sin.

– Det er mye arbeid som er lagt i min LInkedin-profil. Jeg har 900 kontakter, som det hadde vært surt å miste. Det er som å miste mobiltelefonen min, sier hun til NRK.no.

Har du byttet passord?

Ja, det har jeg. Jeg har samme passord på et par andre steder, men ikke på nettbank og lignende, sier Schiefloe.

Store problemer med app

Forbes skriver onsdag at Linkedin også har store problemer med iPhone- og iPad-appen.

– Hvis du har Linkedin-appen installert på din iPhone eller iPad, og du har gitt den tillatelse til å bruke kalenderen din, har du også gitt Linkedin lov til å lagre alt du skal gjøre de neste dagene, skriver Forbes.

LInkedin er et av verdens største sosiale nettverk. Tjenesten har over 70 millioner brukere fra over 200 land og territorier på verdensbasis.

NRK.no har forgjeves prøvd å komme i kontakt med Linkedin onsdag ettermiddag.