Hopp til innhold

Markerer historisk TV-kveld

Fjernsynsmediet var nytt. Mennesket var på vei til månen. 20. juli 2009 er det 40 år siden månelandingen.

Månelandingen
Foto: NEIL ARMSTRONG / AP

Erik Tandberg

Erik Tandberg husker godt da Apollo 11 landet på månen for 40 år siden.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

På kvelden 40 år etter at han skildret månelandingen for det norske folk vil Erik Tandberg igjen være på fjernsynsskjermen og minnes den historiske begivenheten sammen med Eirik Newth og Schrödingers katts Hanne Kari Fossum.

40 år etterpå husker han detaljert hvordan NRK-programmet ble lagt om denne søndagskvelden, og i sin helhet viet månelandingen. På sparket ble det bestemt å sende hele natta fram til de kunne vise de første, litt spøkelsesaktige bildene av mennesker spasere rundt på månen.

De aller fleste i Norge og i resten av verden som hadde fått et fjernsynsapparat i huset, satt som naglet og så på.

- Vi hadde jo hatt transatlantiske sendinger tidligere, men månelandingen var likevel noe helt spesielt, sier Tandberg.

Alle som hadde fått TV så på

- Jeg tror alle som hadde tilgang til et fjernsynsapparat både i Norge og i resten av verden fulgte med denne kvelden. På verdensbasis er det beregnet at 600 millioner så månelandingen, forteller Tandberg.

Apollo 11 17. juli 1969

Apollo 11 skytes opp fra Cape Canaveral 17. juli 1969.

Foto: NASA / AP

Han sier det hele ble meget spennende. Både for de i studio og for alle som fulgte sendingen gjennom hele kvelden, natta og til de første bildene fra månen ble sendt tidlig på morgenkvisten.

Ville de klare det?

- Vi visste jo ikke om de ville klare å lande. Spenningen var stor. Underveis visste vi heller om alle problemene de faktisk hadde med å lande på månen. Så ventet vi på at de skulle gå ut og holdt sendingen gående. Det var en meget spesiell og fortettet stemning. Både vi i studio og alle der hjemme holdt nok pusten mange ganger i løpet av denne kvelden og natta, minnes Tandberg.

Aldri før hadde NRK i den grad lagt om på sitt sendeskjema og laget en slik temakveld som de gjorde under månelandingen.

Apollo Lunar Module

Apollo Lunar Module - LM-5 «Eagle» på vei til å lande på månen. Jorda skimtes i bakgrunnen.

Foto: NASA / AFP

NRKs egen Jan P Jansen var på plass i Houston og fulgte månelandingen derifra. Innhyret romfartsekspert Erik Tandberg satt i Oslo sammen med debattleder Frank Dehli og et bredt ekspertpanel som diskuterte hva månelandingen ville bety for oss på jorda ut fra en rekke synsvinkler.

- Jeg hadde Jan P Jansen på det ene øret og produsenten på det andre. Det var meget hektisk innimellom, men jeg tror det ble en bra sending, sier Tandberg.

Som å skru klokka tilbake

Å møte Erik Tandberg er som å skru klokka 40 år tilbake. Han er enda like fascinerende, levende opptatt av stoffet. Detaljene både om den spesielle fjernsynskvelden og det romfartsspesifikke sitter som om det var i går han satt og kommenterte månelandingen.

- Klokka 21.17.39 landet månelandingsfartøyet på månen. Klokka 03.56.15 setter det første mennesket sin fot på månen. Da kunne vi vise bildene av Neil Armstrong stige ned på månens overflate og si de historiske ord om et lite skritt for mennesket, men et stort skritt for menneskeheten, minnes Tandberg.

Neil Armstrong har nettopp satt sine ben på månen 21. juli 1969.

Neil Armstrong har satt sine ben som det første mennesket på Månen, 20. juli 1969.

Foto: SCANPIX Sverige / SCANPIX

På NRK2 den 20. juli får vi høre Tandberg både minnes selve månelandingen og det som skjedde i for- og etterkant. Sammen med Eirik Newth ser han også på hvordan både amerikanerne og andre igjen sysler med tanken om å besøke månen igjen.

I løpet av sendingen vil vi også få se innslag både om amerikanernes måneprogram den gang, samt nye planer for framtidige ferder ut i verdensrommet.