Hopp til innhold

Mer av vannet i jordens hav kan ha kommet med kometer

Astronomer har oppdaget den første kometen som inneholder vann likt det vi har i havene på jorden.

Kometen Hartley på dette udaterte bildet fra NASA

INNEHOLDER HAVVANN: Kometen Hartley 2, som viser seg å inneholde vann som i havene på jorden, kan komme fra en annen del av solsystemet enn tidligere studerte kometer.

Foto: NASA / Reuters

Oppdagelsen betyr at langt mer av vannet på jorden kan ha kommet fra kometer enn det vi har trodd tidligere, melder nyhetsbyrået Reuters.

Forskningen, som er gjort på kometen 103P/Hartley 2, viser at den har den samme kjemiske sammensetningen som havene på jorden.

Funnet er gjort av Paul Hartogh og kolleger ved Max Planck-instituttet for forskning på solsystemet i Tyskland, og resultatene er publisert på nettstedet til tidsskriftet Nature.

Stort mysterium

Den intense heten som var på jorden rett etter at den ble dannet, betyr at vann som kom hit først måtte ha fordampet raskt. Forskere tror at havene kom rundt åtte millioner år senere.

Mysteriet er hvor vannet, som alt liv på jorden avhenger av, kom fra.

Tidligere modeller av jorden i ung alder har antydet at det meste av vannet kom fra asteroider.

«Fingeravtrykkene» stemmer

Kometer består av stein og is, og har en karakteristisk hale av gass og støv.

Analyser av vann-is fra kometer har hittil tilsagt at de ikke kan ha bidratt med mer enn ti prosent til havene på jorden av i dag, fordi de kjemiske «fingeravtrykkene» ikke stemte.

Hartogh og forskerkollegene brukte forskerne infrarøde instrumenter på Hershel-observatoriet til å finne ut at isen på Hartley 2-kometen har en nær identisk D/H-nivå som sjøvann.

D/H-nivået måler andelen deuterium, eller tungt hydrogen, som har ett ekstra nøytron sammenlignet med vanlig hydrogen i vann.

Trolig fra annen del av solsystemet

– Det var en stor overraskelse da vi så at nivået var nesten det samme som det vi finner i havene på jorden, sier Hartogh til Reuters.

– Det betyr at det ikke er sant lenger at maksimalt ti prosent av vannet kunne ha stammet fra kometer. I prinsippet kan nå alt vannet ha kommet fra kometer, legger han til.

Hartogh tror Hartley 2 har sin opprinnelse i en annen del av solsystemet enn kometer som har blitt studert tidligere.

Trolig ble Hartley 2 dannet i Kuiper-beltet, som ligger vel 30 til 50 ganger lenger fra solen enn det jorden gjør. Andre kometer har kommet fra Oort-skyen, som er 5000 ganger lenger unna.