Norske vitenskapspriser kunngjøres dag

De beste av de beste innen nevrovitenskap, astrofysikk og nanovitenskap blir opptil én million dollar rikere når Kavliprisene kunngjøres i ettermiddag.

Fred Kavli

Norskamerikanske Fred Kavli opprettet prisen i 2008.

Foto: NRK

Kavliprisen, som deles ut annethvert år, ble opprettet i 2008 av den norskamerikanske fysikeren og forretningsmannen Fred Kavli.

Det er Kavlis stiftelse som deler ut pengene til prisvinnerne som er plukket ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

De tre prisene på én million dollar hver deles ut til personer som har drevet fremragende forskning innen fagområdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

I løpet av de tre gangene prisene har blitt delt ut, har det vært en overrepresentasjon av amerikanere og briter som har hentet den hjem.

Ingen norske forskere har så langt nådd opp, men i 2008 ble Sten Grillner ved Karolinska institutet i Sverige tildelt prisen innen nevrovitenskap sammen med Pasko Rakic og Thomas Jessell fra to amerikanske universiteter.

Prisene utdeles i Oslo i september, og har tidligere blitt ledet av Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren Alan Alda.

Kavli selv døde i fjor høst og ble begravet fra Sira kirke i Eresfjord i Møre og Romsdal.

Alan Alda skal i den sammenheng holde en hyllest til Kavli under åpningen av dagens arrangement ved World Science Festival i New York.