Hopp til innhold

Varmesøkende kamera skal varsle om brann

Trondheim går nye veier for å trygge trehusbebyggelse.

Video Varmeddetektorer skal forutse branntiløp.

Tidlig på totusentallet ble Trondheim sentrum ramma av flere branner. Nå skal varmesøkende kamera gi brannmenn et forsprang i kampen mot flammene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Sekundene teller

Over den gamle trehusbebyggelsen på Møllenberg like ved sentrum, er det nå montert fem kamera - fire termiske og ett vanlig.

De varmesøkende kameraene varsler automatisk 110-sentralen om de registrerer områder eller gjenstander som holder unormalt høy temperatur. Ved sentralen kan de deretter zoome seg inn hele 36 ganger, og avsløre om det er fare på ferde.

– Vi kan deretter hurtig registrere om det er snakk om en åpen flamme eller brann på utvendig fasade. Får vi tidlig varsel kan vi reagere hurtig, og i et område som Møllenberg teller sekundene, forteller Torbjørn Mæhlumsveen som er brannsjef i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

De gamle trehusene på Møllenberg er svært populære hybelhus for byens mange studenter, og en brann her kan få tragiske konsekvenser.

– Problemet med tett trehusbebyggelse er at husene ofte har dårlige brannskiller. En brann sprer seg fort, og man får situasjoner som er vanskelige å håndtere både beredskaps- og slukkemessig.

– Et moderne branntårn

Sjur Helseth er avdelingsdirektør ved Riksantikvaren, og synes dette er et flott initiativ.

– Dette kan fungere som et slags moderne branntårn der man kan følge med på utviklinga - man får et godt bilde av situasjonen i byen.

Han påpeker at det er ei stor utfordring å bruke så avansert teknikk utendørs i vårt klima.

– Elektronikk er ikke lagd for tjue minusgrader, sno og vanndrev. Så teknikken må utvikle seg.

Trøbbel i Bergen

Dette ble også et problem i Bergen, der man allerede har forsøkt med et varmesøkende kamera på toppen av rådhuset. Det fungerte ikke.

– Vi hadde tekniske problemer, både med kameraet og styringsmekanismene rundt, sier brannsjef i Bergen brannvesen Helge Eidsnes.

Brannsjefen har likevel ikke gitt opp å bruke varmesøkende kamera i brannforebyggende arbeid.

– Vi ser med forventning fram mot forsøkene som Trondheim skal gjøre, og håper at andre kan dra nytte av det de finner ut.

På tross av at flere byer har forsøkt systemet uten hell, rår optimismen i Trondheim.

– Dette ser veldig bra ut, systemet later til å bli et kjempeverktøy. Alle kamera ser ut til å fungere som de skal.

Se reportasje om de varmesøkende kameraene i kveldens Schrødingers Katt, NRK1 kl 19.45.