Under ledelse av dr. James Joseph ved Tufts University i Boston i USA har forskere, gjennom dyreforsøk, klart å vise at flere av kroppens og hjernens funksjoner blir forbedret.
Foreløpig er det rotter som er testet, men dr. Joseph sier at "det er mange alders-relaterte forandringer i hjernen, som er lik hos rotter og mennesker".
Rottene fikk over noen måneder et daglig ekstratilskudd med blåbær i kosten, tilsvarende 2% av totalt kostinntak. Dette svarer til omlag en halv kopp bær hos mennesker. Forskerne ble svært forbauset da de, i tillegg til både motorisk og hukommelsesmessig forbedring, også fant at aldringsprosesser i hjernecellene ble reversert.
Dette er et gjennombrudd, sier dr. Barbara Shukitt-Hale, som også deltok i forsker-teamet. Det er første gangen noen har klart å påvise at inntak av en spesiell matsort kan snu på en slik aldringsprosess.
Rachel L. Gulli
Den fargerike diett
Professor Rachel L. Gulli fra Simmons College i Boston forteller begeistret om dette. Hun har fulgt forskerne på nært hold, og hevder at det sannsynligvis er de kjemiske stoffene som farger bæra, som er ansvarlig for denne virkningen.
Dr. Gulli hevder også at jo sterkere farger ulike bær, frukter og grønnsaker har, jo sunnere er de – iallfall om en måler de funksjoner som her er gjort. Men det må helst være friske bær, sier hun. Hvis de varmes opp og kjøles av igjen, begynner de å miste sin virkning. Så lager du deg en blåbærpai, så bør du helst spise den opp med en gang.
Antioksidanter virker
Fra norsk side har også forskere arbeidet med bær, frukt og grønnsaker. Professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo kan bekrefte at blåbær ser ut til å gi gunstige helsemessige effekter.
Rune Blomhoff
Blomhoff er likevel forsiktig med å slå fast hvilke stoffer som gir disse effektene. Til nå har de såkalte antioksidantene vært de heteste kandidatene, men til nå er det ikke lagt fram håndfaste beviser på dette. Strengt tatt så vet vi ikke hvordan antioksidantene fungerer.
Det finnes heller ikke noen offisiell anbefaling om å spise antioksidanter. Det vi vet, sier Blomhoff, er at bær, frukt og grønnsaker er sunt, men altså ikke om de kjemiske og biologiske mekanismene bak dette.
Av Sverre Krüger,
Schrödingers katt torsdag 13. mars kl. 19.30