Gravide bør unngå for mye kaffe

Unngå for mye kaffe under svangerskapet, er rådet fra forskerne. De tror at for store doser koffein kan påvirke for tidlig fødsel, eller for lav fødselsvekt.

Capucchino
Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Nordmenn ligger på verdenstoppen i kaffekonsum, i gjennomsnitt drikker vi fire kopper per dag. Samtidig som vi drikker mer kaffe, øker antallet for tidlig fødte. Det fødes også mange barn med for lav fødselsvekt. Forskerne tror at mye kaffe og graviditet er en uheldig kombinasjon.

For tidlig fødte

Professor Geir Jacobsen, Medisinsk fakultet, NTNU

Professor Geir Jacobsen

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

- Vi ser på kaffe fordi det kan påvirke fødselsvekta til fosteret. Blir man født for liten, kan det få konsekvenser seinere, sier Geir Jacobsen, professor ved Det medisinske fakultetet i Trondheim . Sammen med professorstipendiat Jon Skranes, undersøker han nå blant annet om det faktisk er noen sammenheng mellom kaffedrikking og for tidlig fødsel, eller lav fødselsvekt.

Vi anbefaler gravide å ikke drikke mer enn et kaffekrus for dag, det tilsvarer ca. 300 mg. koffein

Geir Jacobsen / Til Schrödingers katt

Lav fødselsvekt

Liten barnehånd

Koffein kan gi lav fødselsvekt.

Foto: NRK

- Kaffe inneholder Koffein som igjen inneholder Teofyllin. Dette stoffet kan gi hjertebank, det gjør også at de fine blodkarene trekker seg sammen. Dermed kan næringstilførselen til barnet bli svekket, og vi får en manglende vekstspurt i slutten av svangerskapet, sier Geir Jacobsen.

Og nettopp denne vekstspurten er så viktig, for de tre-fire siste ukene av svangerskaper skal barnet normalt legge på seg opptil 300 gram i uken.

Statistikken viser forskjeller.

Statistikken viser forskjeller hos barn med normal vekt, og for tidlig fødte.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Drikker mor for mye kaffe under svangerskapet, tror forskerne dette kan føre til at barnet kan bli født for tidlig, eller få lavere fødselsvekt enn forventet.

Vansker med å oppfatte


Ved hjelp av hjerne-scanning kan de se tydelige forskjeller i hjernen hos en 14-åring som er født for tidlig (premature), eller med for lav fødselsvekt (SGA-barn), og en som er født på temin med normal vekt.

Mens SGA-barn kan ha problemer med språkoppgaver, og å huske det de har lært, strever de premature i tillegg ofte med både visuell info og muntlig info.

Se video her: Gravide og kaffe

Schrödingers katt NRK1 tor kl.19.30