Så sent som 4. august nektet Google for at selskapet var i samtaler med Verizon.
Foto: Ryan Anson / AfpMandag inngikk Google en avtale med USAs største telekomselskap Verizon som skal sikre nøytraliteten i Internett, men
ikke i fremtidens mobilnett.
Dette betyr at
,
skriver DN.se i dag.
Prinsippet om nettnøytralitet har rådet helt siden Internetts spede begynnelse, og innebærer at nettleverandørene behandler alt innhold likt og ikke favoriserer noen trafikk fremfor annen.
Google har lenge benektet kompaniskapet med Verizon. Nå frykter anerkjente IKT-eksperter, som blant annet den amerikanske jusprofessoren og bloggeren Lawrence Lessig at nøytraliteten er truet.
SE OGSÅ:
Tenk deg at Google, Disney, Microsoft eller andre store aktører legger beslag på hastigheten i nettet ved å kjøpe seg plass på motorveien på bekostning av mindre aktører som ikke har råd til det samme. Mange frykter nettopp dette.
– Dette er skuffende, for Google har stått på barrikadene for nettnøytraliteten. Gisle Hannemyr, universitetslektor ved UiO.
Foto: Privat– Dette kan komme til å skade mangfoldet på nettet. Vi burde hatt lover som sikret at det ikke gikk an å inngå slike avtaler, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.
Et lite scenario kan være: Se for deg at det går supertreigt å se nyheter på VGnett eller filmtrailere på filmweb, mens det suser av gårde på Dagbladets nettsider på mobilen, fordi den ene har sikret seg eksklusiv nettkapasitet.
Rasende protest mot avtalen
Alliansen mellom Google og Verizon vekker sterke protester i USA, der en national plan for bredbånd er på trappene.
Facebook, som er en av Googles sterkeste konkurrenter, kritiserer avtalen, skriver
.I USA raser internettaktivistene mot avtalen og Aksjonen
har allerede samlet 300 000 underskrifter.Dansk forbrukerombud advarer
Det danske forbrukerrådet reagerer også, og advarer mot en tilstand der nettet vil ligne mer på en kabel-TV-leverandør som bestemmer hva du skal få tilgang til og ikke. Politiken.no skriver i dag at
Youtube eller Myspace som en gang var spirende nyskapninger på nettet, ville kanskje aldri sett dagens lys hvis etablerte mediekonsert dengang hadde fått sikre seg eksklusiv tilgang til infrastrukturen i Internett.
Gisle Hannemyr mener små aktører kan risikere å bli nedprioritert i fremtidens mobilnett, hvis ikke noe blir gjort for å sikre nøytraliteten.
– Dette er skuffende. Google stod i sin tid stod på barrikadene for nettnøytraliteten. Nå virker det som det som de er åpne for å bryte med dette prinsippet, sier Hannemyr.
LES OGSÅ:
HØR OGSÅ: