Hopp til innhold

Her lokker dukken fireåringen ut i en bil

Mammaen til Signe (4) står gjemt bak et hjørne. Hun ser datteren følge dukkens beskjeder og gå mot en fremmed bil. Nå fjernes leken fra Finn.no.

Lokker fireårnig

LURER FIREÅRING: Dukken ber jenta ta på seg sko og gå ut i den ventende bilen.

Foto: Roger Myren / NRK

I en varebil sitter to menn med en mobiltelefon. De har koblet seg opp mot dukken Cayla, som fireårige Signe leker med hjemme i stua si.

– Hva er ditt favorittgodteri? spør dukken.

Signe er fortryllet av den nye dukken hun har fått.

– Det står en bil utenfor som har godteri til deg, sier en av mennene i varebilen via Cayla-dukken.

Skremt

Signe får beskjed av dukken om å ikke si noe til mammaen sin og ta på seg sko. Hun gjør som dukken sier, og passer på å ta på seg lua. Så går hun ut i den ventende varebilen i nattkjolen sin.

– Det var skremmende, sier Martin Gravråk, it-konsulent i Bouvet.

Han deltar i dokumentaren Digital livsfare i serien Viten og vilje som hadde premiere på NRK TV mandag. Sammen med programleder Per Olav Alvestad viser sikkerhetseksperten hvor enkelt det er for hvem som helst å koble seg på lekedukken.

Det holder med en telefon med bluetooth utenfor huset. Dukken har ingen sikkerhetsmekanismer.

– Barneleker skal ikke inneholde gift, være brannfarlige eller gi kvelningsfare, men når det gjelder informasjonssikkerhet fins det nesten ingen regler, sier Gravråk.

Fjernes fra finn.no

Dukken Cayla ble kåret til årets julegave i 2014. Men etter at Forbrukerrådet advarte mot den i 2016, ble det vanskelig å få tak i dukken i butikkene. Men denne typen leker er ikke forbudt og dukken har vært å få tak i på finn.no fram til nå.

– Finn er en liberal markedsplass og såfremt ikke et produkt er forbudt i Norge, er det dessverre vanskelig for oss å fange opp slike tilfeller, sier Adele Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no

Likevel velger bruktmarkedet nå å følge Forbrukerrådets anbefaling og har nå stengt for salg av dukken, etter at NRK gjorde dem oppmerksomme på saken.

– Framtidige annonser vil også bli sendt til kontroll og avvist dersom det gjelder denne dukken, sier Blystad.

Skummelt ekte

Selv om Signe visste hun var med på et TV-opptak, ble hun lurt på ordentlig ut i bilen. Mammaen til Signe gjemte seg bak hjørnet, mens datteren fulgte beskjeden fra dukken.

Signe (4) og dukke
Foto: Roger Myren / NRK

Moren hadde regnet med at Signe kom til å si ifra at hun gikk ut, men det skjedde ikke. Hun var i en verden hvor det bare var hun og dukken.

– Det var skummelt å se hvor fort hun levde seg inn i praten med dukken. Blikket hun hadde skremte meg veldig, sier mammaen.

Selv har Signe også lært litt av hendelsen:

– Vi skal ikke gå inn i biler til folk vi ikke kjenner fordi det kan være folk som er slem, sier fireåringen.

Per Olav undersøker hvor ille det kan gå om vi ikke bygger sikkerhet inn i alt fra leker til medisinsk utstyr og flyplass-systemer. Han blir med Nora på landskamp i datasikkerhet. Hun er en av dem som skal beskytte oss mot hackerne i framtida.

VITEN OG VILJE - DIGITAL LIVSFARE: Per Olav undersøker hva man kan gjøre selv for å beskytte sine egne dingser mot fare.