Hopp til innhold

Derfor mister vi håret

Et internasjonalt forskningsteam har funnet et knippe gener som fører til at menn mister håret. En av sju har den uheldige genkombinasjonen.

Mann med lite hår
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hver tredje mann mister håret og får viker før han er 45 år. Tidligere trodde forskerne at hårtap er arvet fra morssiden av familien. Årsaken var et gen man assosierte med hårtap på x-kromosomet som arves fra mor. Men nå viser det seg at det ikke bare er mammas dårlige gener som gjør at man blir skallet.

Nye gener

- Det har vært klart lenge at det må være flere gener som forårsaker manlig skallethet. Til nå har ingen klart å finne dem, sier Dr. Brent Richards i en pressemelding fra McGill Universitet.

Et team fra en rekke universiteter har studert arvematerialet til nesten 3000 menn og funnet gener på kromosom 20 som også kan føre til hårtap. 1 av 7 menn har den uheldige genkombinasjonen på kromosom 20 og X-kromosomet. Undersøkelsen er sponset av et stort legemiddelfirma. Til tross for funnet, lover ikke forskerne en kur mot hårtap med det første.

Ingen kur

- Vi har bare funnet årsaken. Det krever mer forskning for å finne en behandling, sier Richards

- At vi kan stille diagnose før hårtapet skjer, vil kunne føre til behandlingsformer som er mer effektive enn å behandle hårtap senere, sier Dr. Tim Spector ved Kings College.