Hopp til innhold

Dårlig søvn kan gjøre deg tjukkere

Voksne som sover for lite, har større sjanse for å få vektproblemer og bli overvektige. Det viser en ny studie fra Storbritannia.

Illustrasjonsfoto

Forskere fra University of Leeds har funnet ut at folk som sover mindre har høyere BMI (illustrasjonsbilde).

Foto: SARA JOHANNESSEN

Folk som gjennomsnittlig sov rundt seks timer per natt, hadde tre cm større midjemål enn de som fikk gjennomsnittlig ni timer søvn per natt.

Det er forskere ved University of Leeds som har sett på sammenhengen mellom overvekt og søvn. De så også på andre faktorer for metabolsk helse, som blodtrykk, kolesterolnivå i blodet og blodsukker. Studien fant også at for lite søvn kan bidra til å utvikle metabolske sykdommer som diabetes.

– Dette er med å støtte opp om tidligere studier, sier Andrea Rørvik Marti, som er stipendiat ved Bergen Stress and Sleep Group ved Universitetet i Bergen.

Andrea Rørvik Marti

Andrea Rørvik Marti sier undersøkelsen fra Universitetet i Leeds støtter oppunder tidligere studier.

Foto: Eivind Senneset / UiB

– Flere studier har vist at i løpet av de siste 60 årene, så sover vi mindre, samtidig som forekomsten av fedme har gått opp. I USA for eksempel, ser man at det er en sammenheng mellom de statene der folk sover minst og overvekt.

1615 voksne mennesker deltok i studien. De måtte holde oversikt over hvor lenge de sov og hva de spiste. Det ble tatt blodprøve og blodtrykk av deltakerne, omkretsen på midjen ble målt og de ble veid.

Dobbelt så mange overvektige

–Det er over dobbelt så mange med fedme i verden nå, som det var i 1980, sier Greg Potter som er en av forskerne bak studien som er publisert i fagtidsskriftet PLOS One.

–Overvekt bidrar til utviklingen av mange sykdommer som diabetes type 2, så å forstå hvorfor folk legger på seg har avgjørende betydning for folkehelsen, understreker Potter.

I følge undersøkelsen, hadde lite søvn også sammenheng med reduserte nivåer av HDL-kolesterol i blodet, noe som også kan forårsake helseproblemer. HDL- kolesterolet er det «gode» kolesterolet som hjelper til å fjerne det dårlige fettet fra blodet, og dermed beskytter oss mot hjertesykdom.

– Det er nok flere årsaker til at lite søvn og fedme henger sammen, sier Rørvik Marti.

– Redusert søvnmengde kan øke appetitten og kan også bidra til å skille ut hormoner som påvirker sult og metthet. Når folk har sovet lite, responderer også hjernen sterkere på usunn mat.

Hun påpeker at det også kan gå andre veien.

–Økt kroppsvekt er assosiert med dårligere søvnkvalitet, samtidig som fedme også henger sammen med andre sykdommer som kan påvirke søvnkvaliteten.

Viktig med nok søvn

Laura Hardie som er førsteamanuensis i molekylær epidemiologi ved Universitetet i Leeds og har ledet studiet, sier at forskningen understreker viktigheten av nok søvn.

– Hvor mye vi trenger er forskjellig fra person til person, men det er nok enighet om at mellom sju og ni timer søvn er det beste for de fleste voksne.

– En tommelfingerregel er at hvis man føler seg uthvilt på dagtid, så har man sovet nok, sier Rørvik Marti.