Begeistrer med pupper og kviser

Vitenskapsprogrammet Newton har laget en ny serie om puberteten. En gavepakke til lærerne, sier helsesøster.

Programleder Line Jansrud

Alle som vokste opp på 80-tallet husker Trond-Viggo Torgersens serie "Kroppen". Den folkekjære programlederen synes det er helt greit å bli bytta ut etter 34 år. Han skryter av det nye programmet, og ser flere likhetstrekk mellom den gamle og nye serien.

– Den er preget av den samme fordomsfrie og positive fortellergleden som vi hadde på 80-tallet, noe dette temaet også fortjener, sier Torgersen.

Likhetstrekkene er kanskje ikke helt tilfeldige. "Kroppen" har nemlig vært et slags «ideal» når Newton har jobbet frem den nye serien, sier redaksjonsjef Kirsti Moe.

– Vi er veldig fan av "Kroppen", men med all respekt følte vi at det var på tide med en fornyelse, sier Moe.

Transporten / Blodet (Kroppen 1:13) CELLENE

Mange husker godt «Kroppen»-serien til Trond-Viggo Torgersen fra 1981.

Foto: Barbara Halden / Barbara Halden, NRK

Se hele første og andre episode.

Gavepakke til lærerne

Helsesøster på Ila skole i Trondheim, May Skånøy, mener det er glimrende for lærerne å bruke den nye serien som del av undervisningen.

– Jeg synes den er midt i blinken for denne målgruppen. Her får de enkelt svar på det de måtte lure på, helt uten filter.

Reaksjonene var ganske annerledes på 80-tallet. Første gang "Kroppen" ble sendt på NRK i 1981 kom det sterke reaksjoner fra lærere, foreldre og de kirkelige miljøene. Nakne barnekropper var åpenbart ikke noe som skulle vises på riksdekkende TV. Men etter en stund ble disse stemmene stille.

– Det virket som om foreldrene ble tvunget til å forsone seg med at det var greit at barna så dette, sier Torgersen.

Han mener mange vegrer seg når det er snakk om puberteten som tema, men tror de unge ser med begeistring og spenning på slike program.

Stormen har latt vente på seg i Newton-redaksjonen, men noen negative tilbakemeldinger har også de fått merke.

– Det vil alltid være noen som ikke liker nakenhet på TV, men alle bildene er begrunnet i det vi ønsker å fortelle, sier Moe.

Fakta for barn

Programleder Line Jansrud er lege, akkurat som Trond-Viggo Torgersen.

– Det har selvfølgelig vært en fordel i arbeidet med serien, da hun har gitt oss en klinisk og faktabasert tilnærming, sier redaksjonsjefen.

Created by InfoDispatcher
Newton

Se klipp fra "Kroppen" som ble sendt på NRK i 1981.

Created by InfoDispatcher
Newton

Se klipp fra Newton-serien.