Hopp til innhold

Babystjerne på rømmen fra fødestua

En babystjerne har forlatt redet og suser utover i universet med en hastighet på 400 000 kilometer i timen. Astronomer er forbløffet.

Babystjerne på rømmen

Her ser vi det gassfylte 'hjemmet' hvor stjernen har oppholdt seg i et par mllioner år. Nå er den på rømmen.

Foto: NASA, ESA, J. Walsh

Ved hjelp av speilteleskopet Hubble har astronomer fanget opp bilder av en stjerne som er på rømmen fra fødestedet sitt.

Stjernen stakk av fra sitt hjem i «stjernefødemaskinen» 30 Doradus, som ligger cirka 180 000 lysår fra Jorden. Det gassfylte området huser noen av de største stjernene i universet.

Med bare et par millioner år på baken, går rømlingen for å være en baby i astronomisk målestokk.

Det er imidlertid ikke noe babyaktig over størrelsen på stjernen. Den er nemlig 90 ganger så massiv som Solen.

Til sammenligning rommer Solen 1, 3 millioner jordkloder.

Ble presset ut av større stjerner

Nå er babystjernen på full fart ut i universet med en hastighet på 400 000 kilometer i timen. Hvor den er på vei hen, vet man ikke.

- Den har nok blitt presset ut av banen av større, omkringliggende stjerner, opplyser seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Ikke vanlig å forlate redet

Mens stjerner stadig vekk beveger seg litt på stjernehimmelen, hører det til sjeldenhetene at de stikker av fra fødestedet.

Dette er første gang astronomer observerer at en stjerne på denne størrelsen forlater hjemstedet sitt.

To andre ekstremt varme, massive stjerner har også blitt observert utenfor kanten av 30 Doradus, og astronomer tror at også disse stjernene har blitt kastet ut av sine større stjernebrødre.

Ifølge The European Space Agency (ESA) , planlegger astronomer å analysere den rømte stjernen for å avgjøre om 30 Doradus kan komme til å slippe løs en hel kryssild av massive stjerner i det omkringliggende området.

Vil etterlate svart hull

Stjerner unnfanges når et større gasslag klumper seg sammen. Det voldsomme trykket som dannes i midten av gasslaget igangsetter en kjernereaksjon, og det er slik lyset i stjernen blir til.

Restene av en supernova

Restene av en stjerne som er 10-15 ganger så massiv som Solen. Den eksploderte som en supernova for 3000 år siden.

Foto: NASA, ESA, Hubble SM4 ERO Team

Den rømte babystjernen kommer til å fortsette sin hyperraske ferd gjennom verdensrommet helt til den går tom for drivstoff og ender sitt liv i en gigantisk supernovaeksplosjon.

Stjerner som er mindre er Jorden skrumper inn og blir til hvite dverger når de går tom for brennstoff, eller hydrogen.

– Denne stjernen er imidlertid så stor at den sannsynligvis kommer til å etterlate seg et svart hull når den dør, sier Pål Brekke.

Et svart hull er et område i rommet som er så massivt at det sluker alt som kommer i nærheten - ikke bare stjerner og planeter, men også lys.

Rundt omkring i Melkeveien finnes det antagelig millioner av sorte hull.

Les mer om: